Óriási szíjhaltetemet találtak Kaliforniánál

Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben búvárkodott. Megpróbálta egyedül partra vonszolni, de nem bírta.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. „Soha nem láttunk még ekkora halat” – mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. „A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt.”

szijhal-2Forrás: Catalina Island Marine Institute

A szíjhalak csaknem ezerméteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csak alig tudni róluk valamit. A most talált hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek, és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének.

A szíjhalat kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak. A halat elássák a homokban, míg lebomlik, utána a csontvázat kiállítják. A szíjhalfélék a leghosszabb csontos halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán. (A legnagyobb halak a porcos halak közé sorolt cetcápák, azok akár 18 méteresre is fejlődhetnek életük során.)

Forrás:MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!