Nicosia – Ciprus kettéosztott fővárosa

Nicosia már a 7. században Ciprus fővárosa volt. Az ókor során Nagy Sándor csatolta birodalmához, azután egyiptomi fennhatóság alá tartozott, végül Rómához. Bizánc uralma alatt Lefkoszía volt a neve. A keresztes hadsereg 1192-ben, a genovaiak 1373-ban, a velenceiek 1484-ben foglalták el Nicosiát. 1570-től 1878-ig Törökország megszállása alatt volt, ezután 1960-ig brit gyarmat volt. A függetlenség kikiáltása óta görög-török ellentétek színhelye. A sziget görögök illetve törökök lakta részeit elválasztó Zöld vonal keresztül halad a városon. A vonal két oldalán ENSZ békefenntartók állomásoznak.

Nicosia

Nicosia

A történelmi viszályok ennyi viszontagságát kiálló főváros sajnos ma is számtalan konfliktus helyszíne: a sziget görög és török területeit kettéválasztó határvonal egy északi és egy déli részre osztva azt. Állandó a katonai készültség és a határvonal hármas ellenőrzés alatt áll: török csapatok, ciprusi csapatok és az ENSZ békefenntartó alakulata is szemmel tartják az úgynevezett Zöld vonalat. A Nicosiába látogató turistákat azonban a katonai jelenlét egyáltalán nem riasztja, sőt, az őrtornyok és ellenőrzőpontok számtalan érdeklődőt vonzanak.

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Látnivalók Nicosiában

Nicosia történelmi értékei megcsodálhatóak a történelmi városrészben, az óvárosban, amit a 16. században épült velencei fal vesz körül. Rengeteg múzeum is várja a városba érkezőket: a Helytörténeti Múzeum, a Bizánci Múzeum, ami a Püspöki Palotában található, a Ciprus Múzeum és végül a Török etnográfiai múzeum. A 13. században épült gótikus stílusú Selimiye Mecsetet és a Szent János katedrálist is érdemes megnézni. További népszerű látnivalók: az Arabahmet mecset, a Mahmut szultán könyvtár és az Atatürk-tér.

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia

Nicosia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!