Napokra börtönbe került három újságíró, mert a Zimbabwében zajló elefántvadorzásról írtak

Több napra börtönbe került három újságíró Zimbabwében, mert beszámoltak az országban zajló elefántvadorzásról. A Sunday Mail című állami hetilap munkatársai arról írtak, hogy fennáll a gyanú, hogy egy rendőrfőkapitány is érintett az elefántok illegális vadászatában. Az újságírók csak bírói döntés és óvadék kifizetése után kerültek szabadlábra és arra kötelezték őket, hogy hetente tegyenek jelentést a rendőrségnek. November végén kell ismét megjelenniük a bíróságon. A hatóság megtagadta, hogy nyomozást indítson orvvadászat miatt bármely résztvevője ellen, és azzal vádolta a lapot, hogy az államot sértő hazugságokat jelentetett meg.

Elefántvadászat

Elefántvadászat
Októberben egy német férfi és segítője megölte Afrika egyik legnagyobb elefántját Zimbabwében. Az állat kilövése hatalmas felháborodást keltett, de semmilyen következménye nem lett a nemzeti kincsnek számító elefánt meggyilkolásának, mivel a vadász hivatalos engedéllyel rendelkezett.

Jogvédők szerint Zimbabwében gyakori, hogy bebörtönzik azokat az újságírókat, akik kritizálják Robert Mugabe elnök kormányát. A Sunday Mail újságírói arról számoltak be, hogy egy vezető politikus, több vadőr és néhány ázsiai személy is részt vett hatvan elefánt ciánnal történő megmérgezésében. Az állatokat a Matusadona és a Hwange Nemzeti Parkban mérgezett naranccsal etették meg, illetve a sónyalogatókba rejtették el a ciánt.

Elefántvadászat
Ciánnal megmérgezett elefántok a Hwange Nemzeti Parkban.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!