Mindent a Tatratea történetéről és típusairól

A minőségi italkülönlegességek kedvelőinek Szlovákia neve hallatán szinte biztos, hogy a Tatratea lesz az első dolog, ami eszükbe jut.

Nem véletlenül, hiszen a Karloff által gyártott „tátrai tea” egy olyan különleges ízvilágú alkoholos ital, melynek alapját a minőségi párlatok mellett a legkülönfélébb fekete- és fehérteák, valamint a válogatott gyógynövények, illetve gyümölcskivonatok adják.  Emiatt nevezik sok helyen ezt az italkülönlegességet a világ legerősebb teájának, melynek története évszázados hagyományokkal rendelkezik, de lássuk egy kicsit bővebben, hogy honnan is fakad a Tatratea eredete!

A Tatratea története

Hogy pontosan ki és mikor alkotta meg vagy találta fel a Tatrateát, arról nem maradtak feljegyzések, csak annyi biztos, hogy az eredeti „Tatranský čaj” receptje a Magas-Tátrában élő emberekhez köthető, akik a nagy hideg és a betegségek ellen gyakran dobták fel forró teáikat alkohollal és különféle gyógynövényekkel, illetve ezekből készült likőrökkel, szirupokkal. Mindennek akkora hagyománya lett, hogy a receptjét minden ott élő megismerte, sőt továbbfejlesztette, saját képére formálta, így született meg a ma ismert italkülönlegesség alapját is adó eredeti összetétel.

Bár évszázados története van, a Tatratea nagyüzemi gyártása, illetve a kapcsolódó forgalmazás valójában csak 2003 elején indult el. Mindez Ján Semaňák nevéhez köthető, aki szeretett volna egy igazi nemzeti italt teremteni Szlovákiának. A gyártás először csak kisebb tételekben indult el, azonban a különleges ital annyira sikeres lett, hogy 2004 óta egyre nagyobb mennyiségben, egyre több kombinációban termelik. Hogy a terméket még különlegesebbé tegyék, a közönséges üveg helyett egy teás termoszra emlékeztető palackban kezdték el forgalmazni, az első tea-alapú ízek mellé pedig később gyümölcsös és gyógynövényes megoldások is érkeztek.

A Tatratea készítése

Az italkülönlegességet ma már rengeteg különféle variánsban, összesen 14 eltérő ízben gyártják, azonban legnépszerűbb változatának még mindig az eredeti, fekete palackba zárt, 52 százalékos alkoholtartalommal rendelkező Original típus tekinthető. Az egyes ízek eltérő alkoholszinttel büszkélkednek, de közös bennük, hogy mindegyiket különféle minőségi fehér- és feketeteákra építették fel, méghozzá növényi- és gyümölcskivonatok társaságában.

Bár a Tatratea pontos receptje és elkészítésének módja nem ismert, néhány alapvető tulajdonság azonban köztudott ezen a téren. Ami bizonyos, hogy a felhasznált teákat és gyógynövényeket – pontosabban azok speciális kivonatát – már tölgyfahordókban érlelik legalább 8 teljes héten át, hogy a kivonás és a szűrés után hozzáadják őket a megfelelő arányok betartása mellett az alkoholhoz, melynek alapját a melasz adja. Az összetevők elegyítését követően a palackozás előtt a Tatrareát mindig pihentetik egy kicsit, hogy a benne lévő ízek és illatok megfelelően összeérjenek.

A Tatratea típusai

Mint már a fentiekben elhangzott, a Tatratea jelenleg több típusban is megtalálható a boltok polcain, melyek nemcsak a színük, az ízviláguk és az alkoholtartalmuk tekintetében különböznek egymástól, hanem természetesen az árcédulák terén egyaránt. A gyártó eddig három szériát hozott forgalomba, az ezekhez kapcsolódó termékeket pedig az alábbiakban vesszük sorra a legalapvetőbb tudnivalókkal karöltve.

Első szériás Tatrateák

Coconut (22%) – Az első sorozat leggyengébb alkoholtartalommal rendelkező Tatrateája, mely a kellemesen kókuszos ízvilág mellé egy igencsak könnyed, fehérteára épülő alapot kapott, emiatt pedig nemcsak az üvege lett hófehér, hanem maga az ital is egy kellemesen világos fehérarany árnyalattal büszkélkedhet.

Citrus (32%) – A leggyengébb fekete teára épülő Tatratea, melynek a lime és citromkivonat elképesztően frissítő hatást adott. A határozottan borostyán sárga színvilágú ital halványzöld színű palackban került forgalomba.

Peach & White (42%) – A fehértea és a barack ötvözetéből született, és a szakértők mindmáig az egyik, ha nem a legédesebb Tatrateaként tartják számon. Palackja az ízvilághoz hasonlóan határozott barackszínt áraszt, a beletöltött ital pedig aranysárga tónussal rendelkezik.

Original (52%) – Az eredeti és hamisíthatatlan Tatratea, melynek alapját a feketetea, a különféle gyógynövények, valamint egy kevéske málnakivonat adja. Könnyen felismerhető fekete színű palackjáról, míg maga az ital sötétebb borostyános árnyalattal rendelkezik.

Forest Fruit (62%) – Alapvetően az Original Tatratea egy erősebb, a málna mellett egy sor erdei gyümölccsel feljavított és kibővített változata, amit határozott lila árnyalatú palackban forgalmaznak, a sok piros bogyós gyümölcs miatt pedig az ital színvilága a mahagónihoz hasonlítható.

Outlaw (72%) – Mint a neve is mutatja, ez az igazi betyárok itala, aminek az alkoholtartalmát sikerült az egekbe tornázniuk a főzőmestereknek. Az alapvető recept itt is az Original változatra épül, de nincs benne annyi cukor. Palackja szürke színezetet kapott, a beletöltött ital pedig már-már vöröses színben játszik.

Második szériás Tatrateák

Milk & Tea (17%) – Minden idők legenyhébb alkoholtartalmú Tatrateája, mely kifejezetten közkedvelt a hölgyek körében. Az eredeti receptet ebben az esetben tejszínnel ütik fel, mely igencsak hangsúlyos szerepet kap a párlatban. Az italt aranyszínű palackba találhatjuk meg.

Acai & Aronia (27%) – Szintén az eredeti recept erősen módosított változata, ahol a gyümölcsös aromákat az arónia és az acai bogyók adják. Utóbbi egy a dél-amerikai esőerdőkben megtalálható pálmafaj bogyós termése, mely határozottan egzotikus és gyümölcsös összhatást ad az italnak, amit világoskék színű palackban forgalmaznak.

Hibiscus & Red Tea (37%) – Az egyik legkülönlegesebb Tatratea, melynek alapját nem a fehér vagy a fekete, hanem a vörös tea adja. Ezt dobták fel a készítők hibiszkusszal és meggyel, aminek hála a végeredmény kellemesen savanykás ízvilággal és erőteljesen vörös színnel rendelkezik. Ha rózsaszín üveges Tatrateát látunk aranyszínű kupakkal, ez a típus lesz az!

Flower (47%) – Egy igencsak izgalmas ízvilágú Tatratea, melyet sokan megfázás esetén fogyasztanak előszeretettel. Mint neve is mutatja, hétféle virág adja aromájának alapját, de határozottan kiérződik belőle a levendula és a menta semmivel sem összetéveszthető ízvilága. A citromsárga üvegben kapható ital különlegessége még, hogy cukor helyett mézet használnak benne.

Rosehip & Sea Buckthorn (57%) – Az eredeti Tatratea recept két erőteljes, határozott ízvilágú és immunerősítő hatású gyógynövénnyel, a csipkebogyóval és a homoktövissel társítva, narancssárga palackozással.

Apple & Pear (67%) – Tipikusan európai ízek, melyben a hagyományos Tatrateát az alma és a körte aromájával elegyítettek, alkoholtartalmát pedig igencsak erősre vették, az egészet pedig vörös palackba zárták.

Harmadik szériás Tatrateák

Herbal Tea Digestif (35%) – Több mint 30 különféle gyógynövény készítésével előállított tea alapú likőr, melyben bodza, cickafark, de még máriatövis is található, melyek erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, az immunrendszert egyaránt erősítik, sőt az emésztést egyaránt megtámogatják. Ízét mazsolával és fügével dobták fel, érdekessége pedig, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, édességéről stevia gondoskodik. Sötétzöld üvegben, aranyszínű kupakkal találkozhatunk vele.

Tea Bitter (35%) – Szintén több mint 30 különböző gyógynövényből állítják elő, melyek közül kiemelendő a tárnics, az üröm és a gyöngyajakfű is. Az ezekben található úgynevezett keserűanyagok miatt ez a típusú Tatratea nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, de képes támogatni a máj- és az epehólyag funkcióit. Szintén mazsola és füge dobja fel ízvilágát, édesítését pedig steviával biztosították. A boltok polcain aranyszínű kupakkal ellátott barna palackban találkozhatunk vele.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!