Mikroszkopikus méretű új légyfajt fedeztek fel

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában kanadai kutatók, akik a rovart a Pán Péter-mese apró tündérének, Csingilingnek az angol neve után Tinkerbella nanának nevezték el. A légy a parányfürkészek közé tartozik, és alig 250 mikrométer (egy mikrométer a milliméter ezredrésze). Családjának többi tagjához hasonlóan parazitának számít, mert más rovarok tojásai és lárvái szolgálnak számára táplálékul. Nem véletlen, hogy akadnak gazdálkodók, akik tudatosan bevetik őket a növényeket pusztító rovarkártevők ellen.

A parányfürkészek több más faja is rendkívül apró. Például a hawaii Kikiki huna hossza éppen hogy csak eléri a 0,13 millimétert – akkora, mint egy toll hegye.

Mikroszkopikus méretű légy

Mikroszkóp alatt a Tinkerbella nana fura szerzet képét mutatja. Hosszú, vékony szárnyai vannak, amelyek hajszerű bojtban végződnek. A tudósok szerint ez a szárnyforma repülés közben segít a rovaroknak a turbulencia és a légellenállás leküzdésében – ehhez azonban az kell, hogy szárnyukat másodpercenként több százszor mozgassák.

A Natural Resources Canada kutatói Costa Rica Alajeula tartományában bukkantak az apró rovarokra: leveleken és avarban elhelyezett tojások vezették célhoz őket. Vezetőjük, John Huber úgy nyilatkozott: a tudósok nemigen tudják, hogy milyen a legkisebb rovar, ám valószínűleg közel lehetnek a megtalálásához, ha esetleg nem lelték volna még meg.-Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!