Megnyitották a látogatók előtt a csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkjának irányítótermét

A látogatók sugárzás elleni védőfelszerelésben tekinthetik meg az ukrajnai Csernobilban található négyes reaktorblokk irányítószobáját, mely az emberiség történetének legnagyobb nukleáris katasztrófájához vezető robbanás kiindulópontja volt.

Aki szeretne, mostantól betekinthet a csernobili atomerőmű 4-es blokkjának irányítótermébe Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás előtt az irányítószobában elvégzett biztonsági vizsgálat részeként leállították a reaktor hűtőszivattyúit, ami a folyamat során elkövetett hibák miatt katasztrófához vezetett.

Eddig korábban lezárt terület volt a 4-es reaktor irányítóterme Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az újra megnyitott, 36 000 tonnás védőburok alatt található helyiséget a 21 új turistaútvonal részeként fedték fel. Az irányítószobában a látogatók csupán néhány percig tartózkodhatnak a sugártúlterhelés miatt. A becslések szerint a helyiség sugárzási szintje a normál érték negyvenszerese.(MTI)

Mivel a katasztrófa helyszínét turisztikai látványossággá minősítették, már vezetett túraként be lehet járni az irányítótermet Fotó: Szerhij Dolzsenko
A túra azonban így sem veszélytelen: a radioaktív sugárzás közel 40 ezerszerese a normális értéknek Fotó: Szerhij Dolzsenko

VIDEÓ


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!