Megnyílt a nagyközönség előtt a világ legmagasabb tv-tornya

Japán, Tokió – A világ legmagasabb tv-tornya 3 és fél éven át épült és simán átvészelte a 2011-es földrengés Tokióban érzékelhető hatását.  Alkotói szerint, egy sokkal erősebb rengést is kibírna. A 634 m magas „Skytreea világ második legmagasabb építménye a 828 méteres Dubai Burzs Khalifa után. Hamarosan innen is sugároz majd műsort a japán közszolgálat tv, az NHK.

Tokio Skytree

A torony a Sumida negyedben található, elsődleges feladata TV- és rádióműsorok sugárzása, mivel a majdnem fele ilyen magas Tokyo Tower már nem biztosít elég nagy lefedettséget a hatalmas metropoliszban. Emellett egy étteremnek és kávézóknak is otthont ad az épület, valamint egy lélegzetelállító kilátónak: az üvegpadlón keresztül csodálhatják meg a látogatók a nyüzsgő Tokiót. Két kilátó teraszt alakítottak ki. Az elsőt 350 méteres magasságban, itt 2000 látogató gyönyörködhet a panorámában. A második 450 méteren valamivel kisebb, ez csak 900 látogatót tud fogadni.

Tokio Skytree

A japán kultúrában nagyon fontosak a szimbólumok, így a Tokyo Skytree építésénél is figyeltek ezekre. A torony színe a hagyományos japán kékes-fehér, amelyet ,,aijiro” néven ismernek. Éjszakánként futurisztikus kék és lila LEDek fogják fényárba borítani az építményt, így az egész országra jellemző keveredése a modernnek és ősinek a torony színeiben is megjelenik. A 634 méteres magasság sem véletlen. A számokat japánul kimondva – 6 (mu), 3 (sa) and 4 (shi) – a Musashi szó áll össze, amely a Tokiónak otthont adó régió régies elnevezése.

Tokio Skytree

Tokio Skytree

Tokio Skytree

Tokio Skytree


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!