Megnyílhat az esély egy univerzális rákszérumra

Megnyílhat az esély egy univerzális rákszérumra, miután a kutatók felfedezték, hogyan lehetséges áthuzalozni az immunsejteket, hogy azok bármilyen típusú betegséggel megküzdjenek. A potenciális új terápiában a megfelelő genetikai kódot apró részecskékben juttatják be a szervezetbe.

Korábbi kutatásokban már sikerült a testen kívül úgy módosítani az immunsejteket, hogy felismerjék a rákot, azonban most először sikerült ezt a sejteken belül megcsinálni. A módszer univerzális, hiszen a genetikai kódot mindenféle ráktípusra belehet programozni. Az orvosoknak elég lesz a tumor genetikai profilját meghatározni ahhoz, hogy egyénileg hatékony szérumot készítsenek, ami aztán megküzd a betegséggel, és megakadályozza a visszatérését.

melanoma

Az először egereken kipróbált módszer erős immunválaszt váltott ki a kísérleti állatokon, aztán sikeresen alkalmaztál három emberi páciens esetében is, akik különböző típusú bőrrákban szenvedtek  – a gyógymód náluk is működött. A szérumok olcsók és gyorsan előállíthatók, gyakorlatilag bármilyen tumor antigénje kódolható RNS-sel – nyilatkozta a kutatás első szerzője, Ugur Sahin.

“A kutatócsoport olyan immunsejtekre koncentrált, az úgynevezett dendritikus sejtekre, amelyek az antigének szállítói, megvédik a testet a külső behatolóktól. Ha egy dendritikus sejt észre vesz egy rákos sejtet, elkapja a molekuláit, és elviszi a T-sejteknek, akik elkezdhetnek küzdeni ellene. A rákos sejtek azonban gyakran nagyon hasonlóan néznek ki a normális sejtekhez, így az immunrendszer elkerüli őket.

t-cell

Az új technológiával apró genetikai kódokat tesznek nanorészecskékbe, és enyhén negatív töltést adnak nekik, így felkeltik a dendritikus sejtek figyelmét a lépben, nyirokcsomókban és csontvelőben. A tanulmányból kiderült, hogy ez erős T-sejt-választ okoz, és hatékonyan küzd a tumorok ellen. A mostani eredmények alapján az új technológia hatékony a melanóma ellen.” – írja az Index

Forrás: Nature


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!