Megérkezett Csehországba az amerikai szuperlézer

Megérkezett Prágába az amerikai szuperlézerrendszer, amely a cseh főváros melletti Dolní Břežany településen, az ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines nemzetközi tudományos központban fog működni. Összeszerelése és üzembe helyezése több mint egy évig fog tartani.

Forrás: eli-beams.eu

Az L3 munkanevű szuperlézerrendszer a legnagyobb lesz a világon, elsősorban az alapkutatást és részben az űrkutatást fogja szolgálni – közölte Bedrich Rus cseh fizikus, a projekt egyik megálmodója és tervezője újságírókkal a szállítmány átvételekor. A tudományos központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatására, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygók belsejében végbemenő folyamatokat, de élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják. A szuperlézerrendszert az amerikai Livermore-laboratóriumokban gyártották, s a munkába cseh szakemberek is bekapcsolódtak. A rendszer értéke mintegy 51,4 millió amerikai dollár (14 milliárd forint).

Forrás: eli-beams.eu

A Dolní Břežany-i tudományos központ építése 2012 októberében kezdődött. Petr Necas akkori miniszterelnök az alapkőletételkor hangsúlyozta, hogy ez lesz Csehország legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye. A várakozások szerint a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, valamint új anyagokat tesztelhet. Az ELI szuperlézerközpont építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint). A nemzetközi kutatóközpont további elemei Magyarországon és Romániában fognak működni.

MTI, ELI Beamlines


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!