Már csak öt északi szélesszájú orrszarvú él a világon

Elpusztult a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike, amelynek a San Diego Zoo Safari Park adott otthont. A nagyjából 44 éves Angalifu nevű hím vasárnap pusztult el feltehetőleg idős kora miatt. “Angalifu halála óriási veszteség mindannyiunk számára. Nem csupán azért, mert nagyon szerették őt itt a parkban, hanem mert a halálával ez a rendkívüli faj egy újabb lépéssel közelebb került a kipusztuláshoz” – fogalmazott közleményében Randy Rieches, az intézmény munkatársa.

orrszarvu-2Angalifu

Angalifu halálával ötre csökkent a világ északi szélesszájúorrszarvú-állománya: a San Diegó-i állatkertben egy nőstény – Nola – maradt, egy példány Csehországban él, míg háromnak egy kenyai vadrezervátum ad otthont. Az orrszarvútülökből értékes tőrmarkolatot készítenek, illetve azt tévesen afrodiziákumnak tekintik. Mindezek eredményeként az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a súlyosan veszélyeztetett fajt. A San Diegó-i állatkertben sikertelenek voltak az Angalifu és Nola pároztatására irányuló próbálkozások.

A kenyai Ol Pejeta vadrezervátum a múlt héten jelentette be, hogy az intézmény három északi szélesszájú orrszarvúja – egy hím és két nőstény – nem képes természetes úton szaporodni. 2009 decemberében négy északi szélesszájú orrszarvút szállítottak Kenyába a csehországi Dvur Králové-i állatkertből, remélve, hogy természetes környezetben talán könnyebben szaporodnak az állatok.

feher-orrszarvu

A rezervátum munkatársai szerint az állatok számos alkalommal párosodtak egymással, sőt az egyik nőstény még egy déli szélesszájú orrszarvúval is románcba keveredett, ám egyik esetben sem született utód. Idén aztán elpusztult a hímek egyike, és a csehországi, német és kenyai szakemberek egészségi vizsgálatokat hajtottak végre a megmaradt példányokon. Az eredmények szerint a hím nagyon alacsony spermaszámmal rendelkezik, míg a nőstények vagy nem képesek teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a kicsinyüket.

A szakemberek most mesterséges megtermékenyítéssel akarják megmenteni a fajt a kipusztulástól. A kísérletbe egy déli szélesszájú orrszarvú-pótanya bevonására is sor kerülhet. “A mesterséges megtermékenyítési technikák korántsem kockázatmentesek, de a szakértők szerint nincs már más lehetőség, az idő pedig egyre fogy” – hangsúlyozta közleményében Richard Vigne, a vadrezervátum illetékese.

Fehér rinocéroszborjú Tel-Avivban

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!