Létrehozták a világ legnagyobb tengeri rezervátumát

A világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozta létre Hawaii körül az amerikai elnök. Barack Obama egy pénteki rendeletével több mint négyszeresére növelte az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét, és ezáltal a Hawaii-szigeteket övező zóna váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

Tengeri rezervátum
Fotó: NOAA

Tengeri rezervátum
Fotó: U.S. Fish & Wildlife Service – Pacific Region/flickr.com

A Fehér Ház szerint a megnagyobbított nemzeti park több mint 7000 fajnak ad otthont, ezek egyharmada csak a Hawaii-szigeteknél honos. A védett fajok közé tartozik egyebek közt ötféle tengeri teknős és több albatroszféle. A halászatot a hawaii vizek 60 százalékán betiltó intézkedéssel védeni akarják a tenger alatti vulkánokat és a korallzátonyokat is az ártalmas hatásoktól.

Tengeri rezervátum
Fotó: Wikipedia/NOOA

A második világháború alatt számos csata színteréül szolgáló térségben sok lelőtt repülőgép és elsüllyesztett hajó, köztük egy amerikai repülőgép-hordozó roncsa található a tengerfenéken. Bár ezek nem esnek védelem alá, a tudomány számára értékes objektumok.

A pénteki rendelet nyomán az Egyesült Államok védett tengeri területeinek 98 százaléka található a Hawaii-szigeteknél. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az intézkedés a Hawaii-szigetek őslakosainak tett gesztusnak is tekintendő, mivel az ő szemükben szentnek számítanak a szigeteket övező tengerek.

Tengeri rezervátum
Fotó: Paulo Maurin/ NOAA

Tengeri rezervátum
FotóU.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!