Lamantinok ragadtak a sárba az Irma hurrikán miatt

Nemcsak az emberek, hanem még a tengerek lakói is veszélybe kerültek az Irma hurrikán tombolása miatt. A trópusi ciklon miatt ugyanis több tengerparton visszahúzódott a víz, s a ritka jelenség következtében Floridában veszélybe került néhány lamantin élete.

Fotó: Michael Sechler 

Angela Fritz meteorológus a Washington Post-nak elmondta, hogy az Irma hurrikán olyan hatalmas erejű, s közepén olyan erős a szívó légmozgás, hogy amerre halad, magához vonzza a még nagy tömegű óceánvizet is, illetve a hurrikán karjainál fújó szelek tolják a vizet maguk előtt, amerre a trópusi vihar halad. Ez történt Bahama-szigeteknél, majd Florida partjainál is. Ilyen esetekben a víz eltűnése nem okoz szökőárt, miután a vihar elvonul, a víz lassan visszaáramlik a partokhoz.

Fotó: Facebook/Tony Foradini-Campos 

A floridai partoknál, Sarasota Bay közelében sárba ragadt tengeri tehenek tehetetlenek voltak, ez emberek segítsége nélkül nem maradtak volna életben. Szerencsére a helyeik összefogtak, hogy megmentsék őket, és néhány léc, valamint ponyvák segítségével visszahúzták őket az óceánba. Marcelo Clavijo, aki maga is részt vett az állatok mentésében később a Facebook-on írta, hogy közel 90 métert kellett cipelniük a bajba jutott lamantinokat, melyek a mélyebb vízbe érve elúsztak.

A lamantin, avagy karibi manátusz – amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal – az Egyesült Államok délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-Amerika északi partjainál él. A hatalmas növényevő tengeri emlős akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóemelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halászhálóktól és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a part menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek. A teljes manátuszpopulációt 13 ezer egyedre becsülik és a fenyegetett fajok között tarják számon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!