Különleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül

Először sikerült halott neutroncsillagot felfedezni a Tejútrendszeren kívül. Az Európai Űrügynökség (ESA) közlése szerint egy gyenge mágneses mezővel rendelkező, izolált égitestről van szó.Az igen nehezen észlelhető objektum az úgynevezett Kis Magellán-felhőben, a legközelebbi szomszédos galaxisban található, mintegy 200 ezer fényévnyi távolságra.

A neutroncsillagok szupernóva-robbanások maradványai, a nagytömegű csillagok ilyen módon fejezik be életüket. A most felfedezett csillagtetem különlegességei közé tartozik, hogy a neutroncsillag nem egy több csillagból álló rendszer része, hanem egyedül, izoláltan létezik.

Forrás: ESO/NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)/F. Vogt et al.

Ráadásul csupán gyenge mágneses mezője van, ellentétben az úgynevezett pulzárokkal, amelyek erős mágneses mezővel rendelkező, rotáló neutroncsillagok. Általában alig tíz kilométeres átmérőjűek, súlyuk azonban a Napénál nagyobb. Feltételezhető, hogy izolált neutroncsillagok az egész univerzumban lehetnek, de nagyon nehéz megtalálni őket, mivel csak röntgensugárzásban válnak láthatóvá. A pulzárok ellenben erősen világítanak más hullámhosszokon is, ezáltal könnyebben észlelhetőek. Az ESO szerint azonban a neutroncsillagoknak alig töredékét alkotják pulzárok.

A szakértők a fénnyel körülvett, halott csillagot többek között az ESO Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópja (Very Large Telescope) és a Chandra röntgenteleszkóp segítségével azonosították. A kozmikus hulla gázporba burkolózik, amely egy 2000 évvel ezelőtti szupernóva-robbanásból maradhatott hátra.

ESA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!