Kolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak

Mintegy 130 ezer venezuelai utazott Kolumbiába a hétvégén, hogy a hiánycikknek számító termékeket beszerezze. Két héten belül másodszor nyitotta meg a határt a venezuelai kormány, kolumbiai tisztviselők szerint szombaton mintegy 44 ezer, vasárnap pedig nagyjából 88 ezer ember lépett át három határátkelőn. Többen tíz órát utaztak buszon, mások lakókocsikkal érkeztek a szomszédos országba. Az alapvető fogyasztási cikkek – mint a cukor vagy a liszt – iránt akkora volt a kereslet, hogy más városokból kellett pótolni a gyorsan fogyó termékeket.

venezuela

Vasárnap a határ venezuelai oldalán katonák járőröztek, és bár a határátlépésre várakozók közül egyesek kormányellenes skandálásba kezdtek, és aktivisták kormányellenes röplapokat osztogattak, a tömeg a feszült légkör ellenére nyugodt volt. A kolumbiai oldalon a hatóságok egyenként üdvözölték az érkezőket, a rendőrség pedig édességet osztogatott. A kioszkok kedvezményes áron árulták portékáikat, a fizetséget pedig venezuelai valutában fogadták el.

Caracas egy éve zárta le a Kolumbiával közös, 2219 kilométer hosszú határát, amit azzal indokolt, hogy az árucikkhiányt spekulánsok okozzák az államilag támogatott élelmiszerek és olaj felvásárlásával, amit Kolumbiában értékesítenek jóval magasabb áron. Venezuelában hónapok óta tart a gazdasági és politikai válság. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. Az ország minden fogyasztási cikket importál, de már nincs pénze a behozatalra, így súlyos az élelmiszer- és gyógyszerhiányt. A legfontosabb árucikkek 80 százalékát – például rizst, cukrot vagy vécépapírt – nem lehet beszerezni.

VIDEÓ:

Az olajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság az energiahordozó árának zuhanása miatt 2014-ben mélyrepülésbe kezdett, ami jelentősen rontotta a latin-amerikai ország több mint 30 milliós lakosságának életkörülményeit. Magánszervezetek szerint a létfontosságú áruk 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig úgy számítja, hogy idén 720 százalékos az infláció Venezuelában, és a helyzet egyre rosszabb.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!