Kegyetlen állatkínzó módszerek a medveepe kinyeréséhez

A kínai medvefarmok kulcsszerepet játszanak a medvékkel és medveepével való illegális nemzetközi kereskedelemben. Az illegális kereskedelemben olyan további országok vesznek részt, mint a Fülöp-szigetek, Korea, Hond Kong, Oroszország, India, Pakisztán és Vietnam. Kína hírhedt medvefarmjai állnak a kereskedelem középpontjában, ahol legálisan, kegyetlen módszerrel  vonják ki az epét a ketrecben élő medvék hasából.

Medveepe

Kínában 68 hivatalosan működtetett medvefarm létezik, területükön 10 ezer állattal. Közülük 6-8000 egyed van 3 év és 100 kilogramm súly felett, ezek alkalmasak az epe kivonására. A ketrecben lévő medvének a hasán vágást végeznek, amelyben egy 8 centiméter hosszú csövet helyeznek. Ezen keresztül mintegy 100 milliliter epét szívnak le, majd a csövet eltávolítják, fertőtlenítik a metszés helyét és ellátják a sebet (videó a cikk végén). A kegyetlen módszer nagy kínokat okoz az állatoknak. A kegyetlenség és gondatlanság felháborító szintjeit kénytelenek elviselni a módszer és a tartási körülmények miatt is, mert ráadásul olyan kis fémketrecekben tartják őket, melyekben gyakran még felegyenesedni se tudnak.

A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga, amelyekkel szem- és májbetegségeket kezelnek; méreghajtó és lázcsillapító hatása van.

Medveepe

A farmok a vad populációk megfogyatkozásához is hozzájárulhatnak, mivel valószínűleg a vadonból szerzik be az utánpótlást a farmon lassú halállal kimúló medvék pótlásához.  A farmokon az állatok átlagos élettartama tíz év, ami csupán harmada a vadon élőkének. A WSPA becslése szerint csak Japánban évente 200 kg medveepét fogyasztanak évente, ami akár több ezer vad medve halálával is járhat.

A medveepével való kereskedelem magas profitot termel, hiszen a medvefarmoktól grammonként 0,24 dollárért vásárolt epét 15-20 dollárért lehet értékesíteni a nemzetközi piacon. Óvatos becslések szerint Kína évente több, mint 100 millió dollár értékben termel medveepét.

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

Medveepe

A medveepe kinyerése egy vietnami medvefarmon

A közelmúltban a tradicionális kínai gyógyászat szakmai szövetsége tartott ez ügyben tájékoztatót azzal a céllal, hogy igazolják: a medvéken végzett beavatkozás nem okoz fájdalmat. “A medve epe levétele olyan könnyű, természetes és fájdalommentes, mint egy csap megnyitása. A műtét után a medvék boldogan játszanak tovább” – hangoztatta Fang Su-ting, a szervezet vezetője.

Természetesen a képek és a videók megtekintése után, ez mindenkinek abszurd kijelentésnek tűnhet!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!