Ilyen polcot válassz az otthonodba!

Az alábbi tippek segítenek, hogy minden helyiségbe megtaláld a megfelelő tárolófelületet.

A polc az egyik legpraktikusabb kiegészítő, amivel feldobhatjuk a lakásunkat: nem csupán extra teret biztosít a tárgyainknak, még jól is mutat a falon. De hová milyen polcot érdemes felszerelni? Ez már jóval nehezebb kérdés. Hiszen sokféle polc létezik, és a felhasználási módjuk is eltérő lehet. Az alábbiakban összeszedtünk pár hasznos tippet.

Az alkóvpolcok

Vannak olyan keskeny, üres felületek a falon, amelyekkel nehéz mit kezdeni, és nem valószínű, hogy találunk oda passzoló bútort. Az alkóvpolcok zseniális példái annak, hogyan lehet jól kihasználni az ilyen tereket is, új funkcióval bővítve a helyiséget.

Az alkóvpolcokat használhatjuk többek közt könyvek, kiegészítők és növények tárolására. Ha azonban a polcok túl zsúfoltak, az rendetlen hatást kelthet, ezért ne helyezzünk el egyszerre túl sok dolgot rajtuk.

A könyvtároló polcok

Jó tanács a könyvmolyoknak, hogy a tárolópolcoknak mindig legalább 30 centi mélynek kell lenniük, így a nagyobb könyvek is elférnek majd rajtuk. Érdemes 3-5 centit szabadon hagyni a könyvek fölött, így kihúzni is könnyű lesz őket. A keménykötésű könyvek nehezebbek, ezért erősebb polcokra lesz szükség az elhelyezésükhöz.

Ügyeljen arra, hogy ne zsúfolja túl a polcot, és ne tűnjön rendetlennek!

A szimmetrikus tagolás segít benne, hogy úgy tűnhessen, mindennek megvan a maga helye a polcon.

Ha sok mindent szeretne tárolni a polcon, de nem akarja, hogy zsúfoltnak tűnjön, használjon tárolókosarakat. Így a tárgyai sokkal rendezettebbnek tűnnek majd, lévén, hogy a kosarak kiválóan alkalmasak a dolgok rendszerezésére.

Ha magasra szereli fel a polcokat, minden esetben ügyeljen arra, hogy elegendő hely maradjon a rájuk rakni kívánt tárgyaknak! Mindenképp maradjon ki felül legaláb 10 centiméter, hogy ne tűnjön úgy, mintha a polc a mennyezethez lenne “nyomva”.

A konkrét célt szolgáló polcok

Ilyen lehet a konyhapolc élelmiszerekkel vagy szakácskönyvekkel, a fürdőszobapolc piperecikkekkel, a hálószobai polc fényképekkel és csecsebecsékkel. Netán az előszobában is kialakíthat tárolópolcot a sapkák, kesztyűk és sálak számára.

Ha van egy már meglévő hely az otthonában, ahol konkrét célra szerelne fel polcot, feltétlenül gondolja át, hogy mutat az adott környezetben! Ezek után mindenképp mérje is le: nemcsak az oldalait, hanem a súlyát is. Nagyon fontos, hogy a fal elég erős legyen a polc megtartásához. A lebegő polcok alatt extra elővigyázatosságból használhat polctartókat is, hogy a súly egy részét eloszlassa a falon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!