Így tombolt az Irma hurrikán Saint-Martin világhírű repülőterén

Áthaladt a francia Antillákon a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma. A francia meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a hurrikán mintegy ötven kilométer átmérőjű “szeme” másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le, és óriási károkat okozott a szigeteken, ahol nincs áram és ivóvíz. A tenger “szélsőséges erővel hullámzott” a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította.

Forrás: Wikimeda Commons/

A legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma széllökéseinek sebessége a francia Antillákhoz közelítve elérte az óránként 360 kilométert a meteorológusok mérései szerint. A két szigeten most először haladt át egy hurrikán szeme, s ilyen erős hurrikán még soha nem csapott le a térségre. A riasztás a legmagasabb szintű volt.

Forrás: NOAA

A hurrikán a sziget világhírű repülőterén (Princess Juliana International Airport) is hatalmas pusztítást végzett. A repülőtér kifutópályája annyira közel van Maho Beach strandjához, hogy a leszálló gépek veszélyesen alacsonyan repülnek el a strandon tartózkodók felett. Bár a gépek keltette zaj és turbulencia nagyon erős, a strand éppen emiatt kedvelt helyszíne a turistáknak. Az Irma pusztítását egy Maho Beach-en kihelyezett kamara rögzítette, amíg a készülék meg nem rongálódott.

A hurrikán szeme ezután Guadeloupe szigetétől távolabb haladt el, de ott is óránként 100 kilométeres erősségű széllökéseket mértek, heves esőzés volt és a tengeri viszonyok “nagyon veszélyesek” a meteorológiai intézet szerint. Az Irma halad tovább az előre jelzett nyomvonalon, eközben a Virgin-szigeteket, Puerto Rico-t, a Dominikai Köztársaságot, majd Haitit, Kubát, és Floridát is eléri. Az Irma hatalmasabb mint a Texasra és Louisiane-ra a közelmúltban lecsapó Harvey, amelynek legalább negyvenen estek áldozatuk és több mint 100 milliárd dollár volt az anyagi kár.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!