Időnként teljesen megújítják dalukat a hosszúszárnyú bálnák

Néhány évente teljesen megújítják dalukat az ausztrál hosszúszárnyú bálnák. A kutatók a keleti partvidéki állatok dalának elemzésekor megfigyelték, hogy a hím populáció által kiadott hangok alkalmanként teljesen megváltoznak.

A Queenslandi Egyetem és a St. Andrews Egyetem tudósai 13 év felvételeit elemezve azt találták, hogy a hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) hím példányai ugyanazt a dalt éneklik, bár egyesek apróbb változtatásokat végeznek rajta, ugyanis néhány hím tovább “díszíti” énekét, ezzel kiemelkedve társaik közül.

Forrás: NOAA Photo Library

A Proceedings of the Royal Society B című szaklapban bemutatott eredmények szerint a hosszúszárnyú bálnák néhány évente azonban gyökerestül megváltoztatják a mindenki által használt közösségi éneket és új dalt kezdenek énekelni.

Forrás: NOAA Photo Library/Wikimedia Commons

A felvételek szerint egy új dal kezdődhet egyetlen hanggal, amelynek mérete és bonyolultsága idővel növekszik. Jenny Allen és munkatársai szerint apró lépésenként a dallam egyre bonyolultabb lesz, majd amikor megtörténik a teljes változás, a dal sokkal egyszerűbb lesz, mint az, amelyet helyettesít.

Megfigyelték, hogy egyes új bálnacsoportok felhagynak a dallal és újat kezdenek énekelni, amelyet magukkal visznek, miközben az óceán más területeire vándorolnak. Az úton más bálnák is hallják a dalt, azt kezdik használni a régi helyett. Végül minden hím hosszúszárnyú bálna ugyanazt a dallamot énekli – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles 

A tudósok még mindig nem tudják biztosan, miért énekelnek a bálnák, vagy miért változtatják meg néhány évente a dallamot, annyit tudni, hogy a dalolás a szaporodási időszakhoz köthető. Ebből arra következtetnek, hogy a dallal vonzhatják magukhoz a nőstényeket, vagy így versengenek a többi hímmel.

Feltételezik, hogy azért változtatják időnként a dalt, mert túl bonyolulttá válik, de elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a bálnák egyszerűen megunják a dallamot. A közös éneklés a bálnáknál az állati kultúra egy példája, az erről való információszerzés pedig segíthet jobban megérteni, hogyan fejlődött ki az emberi kultúra.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!