Hindu fesztiválok Indiában és Nepálban

Az indiaiak vallási szeretete meglehetősen kaotikus fesztiválokat hozott létre. Ilyen hindu ünnep a Ganesh Chaturthi, az elefánt fejű istenség születése és a Janamashtami, Krishna születésének évfordulója. Általában jellemző rájuk, hogy hangosak, nagyon látványosak és tömegek ünneplik. A hinduizmus a harmadik legnagyobb vallás a világon, közel 1 milliárd követőjének nagyrésze Indiában él.

Ganesh Chaturthi fesztivál

Ganesh (Ganésa), a jólét elefántfejű istenének szobrát úsztatják a Girgon Chowpatty strandon Mumbaiban, mielőtt belemerítenék az Arab-tenger vizébe a Ganesh Chaturthi fesztivál utolsó napján, szeptember 11-én. A bálványt tánccal kísérik az utcán, aztán egy folyóba majd a tengerbe merítve búcsúztatják, vele együtt távozzon minden szerencsétlenség is.

Ganesh Chaturthi fesztivál

Ganesh Chaturthi fesztivál

Navratri fesztivál

Egy indiai lány színes öltözékben pózol a fotósoknak, miközben a nyugat-indiai Gujarat tartomány hagyományos táncát mutatja be a Navratri fesztiválon Ahmadabad-ban szeptember 15-én.

Navratri fesztivál

Olajlámpát tartó, imádkozó hindu pap a Gangesz partján Allahabad-ban július 17-én. Allahabad a Gangesz és a Yamuna folyók találkozásánál található, ez a hinduizmus egyik legszentebb helye.

olajlámpás

Krisna születésnapja Mumbaiban

Indiai fiatalok emberi piramist próbálnak alkotni Mumbaiban, Krishna hindu isten születésének évfordulójára rendezett fesztiválon augusztus 22-én.

Krisna születésnapja Mumbaiban

Krisna születésnapja Mumbaiban

Krishna

Shravan fesztivál

Hindu hívek vonulnak a Pashupatinah templom felé Kathmanduban a Shravan fesztiválon. Shiva-hoz, a pusztítás istennőjéhez fohászkodnak a nepáli naptár szerinti Shravan hónapban, ami az év legszentebb időszaka. Shravan minden hétfőjén imádkoznak a boldog és sikeres életért.

Shravan fesztivál

Kuse Aunse fesztivál

Nelpáli hindu hívők szent fűrdőt vesznek Kathmandu közelében a Kuse Aunse fesztiválon (Apák napja) augusztus 29-én. A fesztivál ideje alatt akinek elhunyt az apja kijön a Gokarneswar Mahadev templomhoz, megfürdik a folyóban és imádkozik.

Kuse Aunse fesztivál

Changu Narayan fesztivál

Changu Narayan fesztivál Kathmanduban augusztus 10-én. Egy fiatal lányt beöltöztetnek Kumari istennőnek, akit a hinduk és buddhisták is imádnak Nepálban.

Changu Narayan fesztivál

Naag Panchami fesztivál

Egy hindu hívő tejet kínál a kígyónak a Naag Panchami fesztivál rituáléjának részeként, melyet minden évben szeptember 2-án tartanak és a szent kígyó imádatáról szól.

Naag Panchami fesztivál

Teej fesztivál

Nepáli hindu nők tánccal hódolnak Shivának, a pusztítás istennőjének a Teej fesztiválon Kathmanduban augusztus 31-én. A fesztivál 3 napos, mely alatt a házas nők férjük hosszú életéért, a hajadon lányok pedig jóképű férjért és boldog házasságért imádkoznak.

Teej fesztivál

“Onam” szüreti fesztivál

Testfestett táncos várakozik az előadására az “Onam” szüreti fesztiválon a dél-indiai Kochi városban augusztus 31-én. A 10 napos fesztivált évente megrendezik Kerala államban, Mahabali király visszatérését ünneplik.

"Onam" szüreti fesztivál

Gathemangal fesztivál

Gathemangal fesztivál Bhaktapurban, Kathmandu közelében. Nepáli emberek nézik, ahogy Ghanta Karna (egy mítikus démon) szalma képmását égetik el július 29-én.

Gathemangal fesztivál

Vat Savitri fesztivál

Vat Savitri fesztivál Ahmadabad-ban, Indiában június 15-én. Vat Savitrit telihold idején ünneplik, a rituálé részeként házas nők pamutfonált tekernek egy fa köré és közben férjeik hosszú életéért imádkoznak.

Vat Savitri fesztivál


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!