Hatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon

Argentin tudósok egy óriás, húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon, ahol az állat 150 millió éve élhetett. A kontinensen még soha nem bukkantak ilyen ősi paleontológiai leletre.

Forrás:NASA Earth Observatory,Jesse Allen, Robert Simmon/USGS Earth Explorer/Michael Studinger/Adam Voiland

Soledad Cavalli, az argentin tudományos és technikai kutatótanács paleontológusa elmondta, hogy a lelőhelyen nagyon sokféle hal, kihalt tengeri állat és kéthéjú kagylók maradványait találták már meg, de soha nem gondolták, hogy ilyen ősi plezioszauruszra bukkanhatnak. A négyuszonyos hüllő 12 méter hosszú lehetett és a jura korban élt.

Plezioszaurusz csontváz (Forrás: flickr/Kim Alaniz)

A lelőhely kétórányi helikopterútra van Argentínának az Antarktiszi-félsziget csücskén lévő Marambio nevű kutatóbázisától, ahol a tudósok még januárban is dolgozni fognak, lévén a déli féltekén jelenleg nyár van.

Forrás: Wikimedia Commons/Casa Rosada

Marcelo Reguero, az argentin Antarktisz Intézet kutatója elmondta, hogy egykoron az Antarktisz az ősi szuperkontinens Gondwana része volt, amely magában foglalta a déli félteke mai kontinenseit és szigeteit, az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot és a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!