Hálóba csomagolt ajándékokkal hódítják meg a nőstényeket a csodáspók hímek

Ajándékokkal hódítja meg a nőstényt a csodáspók (Pisaura mirabilis) hímje. Elfog egy legyet vagy más rovart, hálóból csomagot fon belőle és azzal indul “leánykérésre”.

A nőstények az ajándék minősége alapján választanak párt, a hímek semmilyen más csábító technikája nem érdekli őket – derült ki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban mutattak be.

Forrás: Sabrina Weber/LMU

A dán Aarhus Egyetem kutatói már két éve felismerték, hogy azokat a hímeket, amelyek ajándékkal érkeznek a “leánykérésre”, kisebb eséllyel falják fel a nőstények. A csodáspókok nőstényei ugyanis hajlamosak az udvarlás során elfogyasztani a hímeket.

A Cristina Tuni müncheni biológus vezette kutatócsoport most azt mutatta ki vizsgálataival, hogy a hímek sikere a pókfonállal körbetekert csomag tartalmától függ. A nőstények nem reagáltak a fonálban lévő esetleges csábító kémiai anyagokra. A szakértők szerint ez meglepő viselkedés, mert az ilyen kémiai anyagokon keresztül történő kommunikáció nagyon gyakori a párzás során az állatvilágban.

Forrás: Sharp Photography/Wikimedia Commons/Charlesjsharp

A szakértők 100 csodáspókkal végezték vizsgálataikat annak kiderítésére, milyen szerepet játszanak a kémiai jelzések az udvarlásban. A pókok ezeket a jeleket a pókfonálon keresztül is leadhatják. A nőstények fonala olyan anyagokat tartalmazhat, amely vonzza a partnereket. Ők maguk azonban láthatóan nem érdeklődnek a hímek fonala iránt – sem a csomagot körbefogó fonál, sem a hímek által egyébként kibocsátott fonál iránt. Ez arra utalhat, hogy a nőstények csak az ajándék alapján döntenek az udvarlás kimeneteléről.

Phys.org, LMU, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!