Földkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében

Átadta földkábel-fektetési projektje első szakaszát a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) a Bács-Kiskun megyei Kunpeszér határában, ahol több mint 200 villanyoszlop által tartott szabadvezetéket bontottak le annak érdekében, hogy a környéken élő túzokok ne szenvedjenek áramütést.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánk egyik legnagyobb túzokpopulációjának legjelentősebb veszélyeztető tényezőjét sikerül megszüntetni a Felső-Kiskunságban, miután Kunpeszér és Tatárszentgyörgy térségében befejeződik a 35 km hosszúságúra tervezett légvezeték-kiváltás. Az első ütemben 17,3 km szabadvezeték már föld alá került, a maradék pedig 2019. év végéig.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

túzok hazai állománya napjainkban mindössze 1500-1600 példányt számlál, ennek mintegy 40 százaléka a Kiskunságban él. A ritka madárfaj biztonságát szolgálja a fejlesztés, amelynek során a NKM a Kiskunsági Nemzeti Park területén összesen 35 kilométeres távolságban földkábellel váltja ki a légvezetéket. A túzok fokozottan védett faj, természetvédelmi eszmei értéke 1 000 000 Ft.

„Kormányzati szempontból fontosnak tartom azt, hogy amit tudunk, megtegyünk környezetünkért és a hozzá tartozó élőlényekért. A túzok olyan állatfaj országunkban, amely manapság ritkaságnak számít, ezért is tartozik a védett fajok közé. Az Agrárminisztérium, az NKM, valamint a nemzeti park igazgatóságok és madárvédő szervezetek segítségével most előre tudunk lépni a túzokok védelmében és hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a jövő generációja is megismerhesse ezt a madárfajtát” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az NKM hálózati társasága, az NKM Áramhálózati Kft. csatlakozott az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez és vállalta, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, a légvezetéket földkábelre cseréli és elbontja a vezetékrendszert tartó oszlopokat.

„A túzok a magyar puszta jelképes madárfaja, az alföldi táj védjegye” – mondta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a madárvilágot fenyegető legsúlyosabb veszélyek egyike a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. E probléma felszámolására jött létre az Akadálymentes Égbolt megállapodás.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az NKM áramhálózati társasága a Dél-Alföldön 1000 km nagy-, 13 000 km közép- és 19 000 km kisfeszültségű villamos hálózatot üzemeltet, így kiemelt figyelmet fordít a környezet élővilágára.

„Az NKM a fejlesztési irányokat az országos madárvédő szervezetekkel és a nemzeti parkokkal közösen határozza meg. Büszkék vagyunk a madárvédelem terén elért eredményeinkre. A projekt 2018-ban kezdődött és a továbbiakban is folytatódni fog, mivel a környezetért felelős nemzeti vállalatként ökológiai lábnyomunk csökkentésére is törekszünk” – mondta Alkér Zoltán, az NKM infrastruktúra vezérigazgató-helyettese.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A munka legkritikusabb részéhez egy speciális láncos kotrógépet kellett használni, amely alkalmas volt a kábelárok kiásására, megkímélve a Kiskunsági Nemzeti Park ősgyepes területét. Elkészült egy betonházas transzformátor állomás is, valamint befejeződött a végoszlopok cseréje és távműködtethető kapcsoló felszerelése.

Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében mindennapos az együttműködés a nemzetipark-igazgatóságok szakembereivel és a Magyar Madártani Egyesülettel. Az NKM áramhálózati társaságának elosztói területén a középfeszültségű oszlopok negyede már madárvédő szigeteléssel és kereszttartó szerkezettel van ellátva.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az NKM hálózatrekonstrukciós programjában legutóbb a nemzetközi hírű fotóművész és a madarak vonulását jól ismerő természetvédő, Máté Bence természetfotós segítette a villamoshálózati szakemberek munkáját. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, a madarak vonulási útvonalában egy másfél kilométer hosszú, 30 oszlopból álló légvezetéket cseréltek biztonságos földkábelre az NKM szakemberei.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója úgy vélekedett: történelmi jelentőségű a mostani beruházás, ami jó eséllyel a túlélést is jelenti a magyar puszta rejtőzködő és Európa legnagyobb testű, röpképes madarai, a túzokok számára.

A többi középfeszültségű hálózatot működtető cég is végez már, illetve tervez a jövőben hasonló projekteket megvalósítani a túzokok élőhelyein. Várhatóan nem csak a kiskunsági, hanem a dévaványai és a kis-alföldi túzokok is nagyobb biztonságban lesznek a jövőben. A légvezetékek eltűnése nem csak a túzokok, hanem más madarak életesélyeit is növeli.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!