Fokozódhat az éhezés Észak-Koreában

Észak-Koreában napi 250 gramm rizsre csökkentették az élelmiszer-fejadagot augusztusban – adta hírül szerdán az ENSZ Világélelmezési Programja. Az észak-koreai rezsimnek idén pár hónapra sikerült 400 gramm rizsre feltornásznia a fejadagot, de azt most újra csökkentették, ami alapvetően a termést sújtó nagy tavaszi szárazságnak tudható be – magyarázta az EFE spanyol hírügynökségnek a világélelmezési program szöuli irodájának igazgatója.

Észak-Korea

Lim Hjong Dzsun azt mondta: minden harmadik észak-koreai gyerek hiányosan táplálkozik, ennek ellenére Észak-Koreában az élelmezési helyzet most valamivel jobb, mint a korábbi években volt. A világtól elszigetelt országban az 1940-es években a lakosság élelmezésére jegyrendszert vezettek be, amely az 1990-es években a nagy éhínségek idején összeomlott. A rendszert azóta sem sikerült teljesen helyreállítani, a lakosság élelmiszer-ellátása így részben külföldi segélyektől függ.

Észak-Korea

Közben a dél-koreai médiában találgatások kezdődtek az észak-koreai diktátor egészségéről. Kim Dzsong Unt legutóbb szeptember 3-án a Moranbong együttes koncertjén mutatta a kommunista rezsim szócsövének számító állami média, de azóta a vezető egyik tevékenységéről sem számolt be. A diktátor múlt hónapban egy nyilvános állami eseményen sántikált, az azonban nem derült ki, mi baja van.

Észak-Korea

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!