Ez a történelem 3 legrégebbi sportja

A sport célja a testedzés, a versenyzés, a szórakozás, eközben pedig eredmények elérése. Így volt ez évezredekkel ezelőtt, de így van ez napjainkban is. Megkerestük a történelem három legrégebbi sportját. Nem volt könnyű eldönteni, mi számított általános mozgásnak, és mi versengésnek, de végül meghatároztuk a listát: erre az íjászat, az úszás és a birkózás fért fel.

1. Az íjászat

A vadászat részeként terjedt el az íjászat, mint tevékenység, az pedig mai szemmel nézve sem meglepő, hogy egy idő után elkezdték mérni, ki teljesít a legjobban az olykor élelmet, olykor életet jelentő eszközzel. Az íjászatot azért soroltuk a legősibb sportágak közé, mert már a líbiai sivatagban talált kőkorszaki rajzokon ábrázolták a tevékenységet. Valamilyen formában mérték is, ki hogyan teljesít – akkor nem érmeket osztottak, hanem valószínűleg zsákmányt, például egy élelemszerző vadászat végén. A legelső, íjászatra utaló jelek körülbelül 50 ezer évvel ezelőtti időkből maradtak fent, ami elképesztő adat. Később ráadásul szinte az összes kontinensen feltűnt ez a mozgásforma, ami jelzi fontosságát a mindennapi életben. Ide kell sorolnunk a lovasíjászatot, amely a magyar történelemben is jelentős szerepet kapott. Ha az íjászatot, mint a mai értelemben vett sportot nézzük, az már ott volt 1900-as párizsi olimpián, majd 1920-ban kikerült a műsorból, 1972 óta viszont újra stabil eleme a programnak.

Már az ókorban is fogadtak az eredményekre, igaz, nem úgy, mint manapság. Most az online fogadás a legnépszerűbb, amelyhez több bónuszkód is segítséget jelenthet. További információk a bónusz ajánlatokról.

2. Az úszás

Az, hogy az ember megtanult úszni, nem újdonság, ám ennek eleinte csak az volt a funkciója, hogy alkalmazkodni tudjon a körülményekhez. Az úszás így egyidős az emberiséggel. Ami a sportként való értelmezését illeti, arra a már említett, líbiai sivatagban talált kőkorszaki rajzok tesznek először utalást. Ezeken látszik, hogy az úszás nem csak létfenntartás volt, hanem a szabadidő hasznos eltöltése, kedvtelés, örömszerzés is. Azaz sport, mert ez ebbe a kategóriába tartozik, még ha nem is versenysportról beszélünk. Az úszás az ókori Egyiptomban szintén népszerű volt, ami nem véletlen: a Nílus köré épülő birodalomban minden vízi feltétel adott volt a sportág elterjedéséhez. Érdekesség, hogy az ókori görögöknél pedig az úszás az emberi műveltség fokmérője lett, ami azt jelenti, hogy nem vállalhatott közéleti tevékenységet olyan ember, aki nem tudott úszni. Az ókori olimpiákon ennek ellenére nem volt ilyen versenyszám, az újkori eseményeken viszont ez az egyik legnépszerűbb: a sportúszás kezdete 1880-ra tehető, majd hazánk első olimpiai aranyérmét is úszásban nyerte Hajós Alfréd 1896-ban.

3. A birkózás

A klasszikus sportok közül talán a birkózás volt valóban az első, ami kialakult. Míg az íjászat a vadászathoz köthető, az úszás pedig az élet szerves része volt, a birkózást kedvtelésből, erőfitogtatásból kezdték el az emberek. A mezopotámiai eposzokban gyakran feltűnik a tevékenység, amely alkalmas volt konfliktusok eldöntésére, olykor halálig tartó közdelemben. A sportág a görög mitológiában is visszatérő elem, Egyiptom történetében szintén megjelent, majd az ókori olimpiák alapsportága lett. Természetesen jelenleg is az olimpiai program része, a birkózásban ráadásul a magyarok az egyik legkiemelkedőbb nemzetnek számítanak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!