Évtizedekig rozsdásodott egy farmon egy francia férfi több milliárd forintot érő autógyűjteménye

Egy 10 éve elhunyt francia autógyűjtő, Roger Baillon egyedülálló, ritka autókból álló gyűjteménye egy nyugat-franciaországi farmon rozsdásodott évtizedekig. A férfi 60 klasszikus autót hagyott maga után, amik közül az eladható darabok átszámítva több milliárd forintot érnek (4,7 milliárd forintra becsülték értéküket).

Ritka autók

Ritka autók

Olyanok is akadnak köztük, amelyek korábban hírességek tulajdonában voltak. Ilyen az a Ferrari 250 GT SWB California Spyder is, amit újságpapírkötegek és gyümölcsösládák alatt találtak meg. Mint kiderült, az 1961-es évjáratú sportkocsinak egykor Alain Delon is a tulajdonosa volt. A birtokon illetve a garázsokban részben olyan, mára elfeledett gyártók autói sorakoztak évtizedekig, mint a a Talbot-Lago, a Facel Vega, a Delahaye, az Avions Voisin, a Panhard-Levassor vagy éppen a Delage, a ma is létező márkákat pedig többek közt a Porsche, a Jaguar, a Bugatti, a Maserati és a Ferrari képviseli.

Ritka autók

Ritka autók

Ritka autók

Ritka autók

Baillon az 50-es évektől a 70-es évekig szenvedélyesen vásárolta a ritka autókat. Múzeumot szeretett volna létrehozni a ritkaságok számára, de mire eljutott volna az autók felújításáig csődbe ment és anyagi nehézségei miatt kénytelen volt eladni gyűjteményének felét. A megmaradt autókat igyekezett megóvni az időjárástól, több-kevesebb sikerrel. Amikor tíz éve meghalt, a fiára, Jaques-ra hagyta a pusztuló gyűjteményt, aki idén hunyt el, így az unokák tulajdonába került a kollekció. Az unokáknak nem tudták, hogy milyen értékes gyűjtemény birtokába jutottak. Szakértőket kerestek fel, akik nem hittek a szemüknek, mikor meglátták az autócsodákat. A gyűjtemény hamarosan kalapács alá kerül, az értékesítését az Artcurial Motorcars aukciós ház végzi majd február 6-án.

Ritka autók

Ritka autók

Ritka autók

Ritka autók


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!