Európa legjobb állatkertje lett saját kategóriájában a Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark két másik állatkerttel holtversenyben az első helyen végzett az 500 ezer látogató alatti kategóriában egy független állatkerti elemző szervezet felmérése szerint. Anthony Sheridan állatkerti szakértő alapítványa Európa száz állatkertjét vizsgálta meg három, a látogatók száma szerinti csoportba osztva negyven szempont alapján. A közzétett adatok alapján a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában a Nyíregyházi Állatpark a dániai Aalborg és Odense állatkertjeivel együtt azonos pontszámmal az első helyen végzett. A minősítési rangsor szerint az egymillió látogató fölötti kategóriában Bécs lett az első, az ezen a listán szereplő egyetlen magyar állatpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert a 14. lett.

 MTI fotó: Balázs Attila

Taiga és Tiara, a Nyíregyházi Állatpark két nőstény gepárdja (Fotó: MTI)

A minősítési rendszerbe bekerülni önmagában is nagy dolog – értékelt Gajdos László, az állatpark vezetője. Elmondta, hogy a minősítő bonyolult szempontrendszer szerint értékelte Európa állatkertjeit, vizsgálták például az adott parkban zajló pedagógiai, fajmegőrzési, pénzügyi és marketingmunkát is. A Nyíregyházi Állatpark sok ritka állatot mutat be a közönségnek, a minősítésben ez is egy komoly pontozási szempont volt – tette hozzá. A minősítő szervezet az összes látogatószám mellett vizsgálta a hazai és a külföldről érkezett vendégek létszámát és arányát, amelyben egyébként jól áll a nyíregyházi állatpark: az eddigi adatok szerint 250 ezer körül lehet a magyar, és 180-200 ezer közötti a külföldi, többségében Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Ukrajnából érkezett vendégek száma. Gajdos László megjegyezte: meglepetés volt az elért eredmény, mert a listán Nyíregyháza olyan neves állatparkokat utasított maga mögé, mint a nagy múltú salzburgi vagy a plzeni.

varik-3Vörös varik (Fotó: MTI)

szumatrai-tigris-4Lara a szumátrai tigris (Fotó: MTI)

tigris-3Fehér tigris (Fotó: MTI)

Nyílméregbékák a Nyíregyházi ÁllatparkbanNyílméregbéka: a Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben őshonos parányi békák a világ legmérgezőbb állatai közé tartoznak. (Fotó: MTI)

allatpark-2Fotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebbok

allatparkFotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebbok

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!