Eric Moussambani, az olimpiák leglassabb úszója

Eric Moussambani Malonga (1978. május 31. –) egyenlítői-guineai úszó. Beceneve „Erik az angolna”. Moussambani nemzetközi hírnevét a a 2000-es Sydney olimpián szerezte, amikor a 100 méteres gyorsúszásban 1:52.72-es idővel nyert előfutamot a diszkvalifikált ellenfeleivel szemben. Ideje több mint kétszerese volt a gyorsabb versenytársai idejénél és még a 200 méteres világcsúcson is túlcsúszott. Ennek ellenére beállította a saját egyéni és az egyenlítői-guineai nemzeti rekordot is.

mouss

Moussambani a minimális kvalifikációs követelmények teljesítése nélkül, olyan szabad kártyával nyert olimpiai részvételi jogot, mellyel a drága képzési lehetőségekkel nem rendelkező fejlődő országokat támogatják. Míg Pieter van den Hoogenband 48.30 másodperces idővel nyerte az aranyérmet, Moussambani több mint ennek kétszerese alatt (1:52.72) ért célba a szurkolók biztatása közepette.

„Az utolsó 15 méter volt nagyon nehéz” – számolt be utólag. Mivel azonban a két ellenfelét hibás rajt miatt diszkvalifikálták, az előfutamát versenytárs hiányában megnyerte. Moussambani az olimpia előtt soha nem látott 50 méter hosszú olimpiai méretű medencét. Csak az olimpia előtt nyolc hónappal kezdett el úszni és egy malaboi tóban gyakorolt.

Eric Moussambani az olimpián (Knézy Jenő tolmácsolásában)

Moussambanitól a 2004-es olimpián való indulást vízumproblémák miatt megtagadták, pedig az előző négy évben hatalmasat fejlődött és egyéni legjobb idejét 57 másodperc alá szorította. Nem szerepelt a 2008-as olimpián sem, de reméli, hogy bejut a 2016-os játékokra.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!