Érdekes tények a holdraszállásról

Olyan régen volt, hogy az egészet lehetővé tévő, mára nevetséges, akkor forradalmi technológia alkalmazása ellenére akadt egy-egy aranyos, vicces (bár olykor életveszélyes) részlet, amin ma már akár nevetni is lehet.

Az Apollo 11 számítógépeinek nagyjából annyi kapacitása volt, mint egy régi, buta mobiltelefonnak, kb. 128 kB.

1

Az ivóvizet az üzemanyagcella-melléktermékek biztosították, de mivel a hidrogénszűrők nem működtek, minden ivóvíz buborékos lett. Ettől az űrhajósok folyamatosan böfögtek és felfújódtak.

2

Senki nem volt fogalma sem róla, hogyan fognak az űrhajósok vizeletet és székletet üríteni a súlytalanság állapotában. Ez utóbbi különösen nehézkesen ment, ezért a beszámolók alapján legalább az egyikük végig hashajtókon élt. Vigyázni kellett az elszabaduló cseppekre!

3

Amikor a Sas nevű leszállóegység elvált az Apollótól, a nyomás nem egyenlítődött ki rendesen, így kilőtt, mint egy pezsgős dugó. Emiatt a tervezett célponttól 6,5 kilométerre (!) érte el a felszínt. A véletlenül kijelölt helyszínt fel sem térképezték, kész csoda, hogy egyáltalán sima felszínre érkeztek!

5

Mire Neil Armstrong letette a Sast, majdnem az egész üzemanyag elfogyott (kb. 15 másodpercre elegendő maradt mindössze), és a központ már attól félt, hogy lezuhannak. Szerencsére azonban Milton Silveira fedélzeti mérnök verziója jött be: leszállás közben a kiáramló hajtóanyag egy része visszacsapódott a rakétába, és begyújtotta a maradék kis üzemanyagot.

6

Az a bizonyos „kis lépés” egyáltalán nem volt kicsi: Armstrong olyan finoman tette le a gépet, hogy a lengéscsillapítók nem nyíltak ki. Csaknem másfél méteres magasságból kellett leugraniuk a felszínig.

10

Amikor Buzz Aldrin is leugrott, egy dologra nagyon oda kellett figyelnie: nehogy becsapódjon az ajtó, mert csak ketten voltak, és kívül NEM VOLT KILINCS! Egy szerelőláda volt a legalkalmasabb tárgy amivel kitámaszthatta!

4

Az űrhajósok legnehezebb munkája a zászló beásása volt. A NASA azt hitte, hogy a Hold talaja puha porból áll, de a helyszínen kiderült, hogy ez a réteg kb. 2 cm, alatta pedig kemény kőzet van. Vért izzadva, nagy nehezen beásták a zászlórudat néhány centiméterre, lefényképezték, lement a tévéadás, aztán végig arra kellett ügyelniük, nehogy fölrúgják.

8

Az űrruhák belső, légmentes rétegét, amely megtartja a földi nyomást, és így életben tartja az űrhajósokat, valamint a számítógépek memóriacsipjeit idős hölgyek készítették kézi munkával.

9


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!