Először nevezhetik el ázsiaiak a periódusos rendszer új elemét

Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.

A szigetországbeli tudósok Morita Koszuke vezetésével 2012-ben jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet, a periódusos rendszer egyik hiányzó elemét. A 113-as elem, amelynek atommagjában 113 proton van, a Földön nem fordul elő természetes állapotban, ezért laboratóriumban kell előállítani. Ennél nagyobb rendszámú elemeket is hoztak már létre, ám a 113-as elemmel sokáig nem tudtak megbirkózni a kutatók, míg végül a RIKEN Nishia Központjában (RNC) sikerült létrehozni a rendkívül instabil elemet, amely gyorsan el is bomlott.

uj-elem

Morita Koszuke, a japán állami kutatóintézet-hálózat, a RIKEN Nishina Központ (RNC) az ununtrium nevű radioaktív kémiai elemet létrehozó kutatócsoportjának vezetője. (MTI/AP/Kyodo News)

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között a szupernehéz elemeket két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni, ám nehéz észlelni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek. Minél több proton és neutron van egy atommagban, annál bomlékonyabb a szóban forgó elem.

Új elem létezését csak felülvizsgálati eljárás után ismeri el hivatalosan a kémikusok nemzetközi szervezete, az IUPAC és a fizikusok nemzetközi szervezete, az IUPAP. E szervezetek akkor fogadnak el igazoltnak egy bejelentést, ha az új elem létrehozói a teljes bomlási sort igazolni tudják, illetve egy másik gyorsítóban is meg tudják ismételni. Erre alkalmas intézet a világon csak néhány található, ilyen a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (Kalifornia, Egyesült Államok), az Egyesített Atomkutató Intézet (Dubna, Oroszország) és a darmstadti Nehézionkutató Intézet (Németország).

Az eredmények igazolásával ez lett az első eset, hogy Japánban új elemet fedeztek fel. Egyúttal Japán az első ázsiai ország, amely megkapta a jogot, hogy elnevezzen egy periódusos rendszerben szereplő elemet. Morita Koszuke a csütörtöki bejelentést követően azt mondta, egy éven belül eldöntik, mi legyen a 113-as elem neve. Találgatások szóltak arról, hogy majd Japonium lesz, de Morita elvetette ezt.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!