Egy rég kihalt tengeri gyík tojása lehetett az Antarktiszon talált fosszília

Egy rég kihalt tengeri gyík tojása lehetett az Antarktiszon talált 68 millió éves, leeresztett focilabdára emlékeztető különleges lelet.

Chilei kutatók szerint ez a világ második legnagyobb tojása és az első, melyet ebben a régióban találtak. A Seymour-szigeten felfedezett, 29-szer 20 centiméteres tojás csak kevéssel kisebb, mint a Madagaszkár szigetén az elmúlt évszázadokban kihalt röpképtelen elefántmadarak tojásai. Míg a madarak, krokodilok és számos dinoszaurusz keményhéjú tojásokat raktak, az antarktiszi tojás puha, pergamenszerű héjjal rendelkezett.

“Ez az Antarktiszon talált legelső fosszilizálódott tojás és a valaha felfedezett legnagyobb puhahéjú tojás egyben” – mondta el Lucas Legendre, a Texasi Egyetem paleontológusa.

Fotó: Chilei Egyetem

“Kicsit úgy néz ki, mint egy leeresztett focilabda: hosszúkás, behorpadt, felszínén számos ránc és gyűrődés van. Egyik oldala lapos, valószínűleg itt érintkezhetett a tengerfenékkel. Héja nagyon vékony és kevés ásványi anyagot tartalmaz, mint a gyíkok és kígyók tojásai” – fejtette ki a kutató.

A leletet 2011-ben találták a Chilei Egyetem és a Chilei Természettudományi Múzeum munkatársai, de csaknem egy évtizeden át őrizték a múzeum gyűjteményében anélkül, hogy tanulmányozták volna. A tudósok A dolognak (The Thing) nevezték el egy Antarktiszon játszódó 1982-es sci-fi horror alapján.

Az Antarktiszon hajdan kevés olyan lény élt, mely elég nagy volt ahhoz, hogy ekkora tojást rakjon: ilyenek csak a moszaszaurusz nevű tengeri gyíkok és a hosszúnyakú plezioszauruszok voltak.

A lelet ezért megkérdőjelezi az ezekre az állatokra vonatkozó eddigi elméletet, mely szerint elevenszülők voltak. “Azt gyanítjuk, hogy ezek a nagy hüllők ugyanazt a reprodukciós stratégiát alkalmazták, mint az elevenszülő gyíkok és kígyók, melyek nagyon vékony héjú tojásokat raknak, ezekből pedig azonnal kikelnek az utódok” – fejtette ki Legendre.

Moszaszaurusz nevű tengeri gyíkokról készült illusztráció

A tojásban nem voltak embrionális maradványok, és az anyaállat csontvázát sem találták meg, így egyelőre nem állapítható meg, milyen fajhoz tartozik.

A 15 méter hosszú moszaszauruszok és a 10 méter hosszú plezioszauruszok is a 66 millió évvel ezelőtt a Földet ért aszteroidabecsapódás hatására haltak ki.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!