Egy bagoly tartja rettegésben egy hollandiai város lakóit

Csak esernyővel felfegyverkezve lépjenek ki éjjel az utcára, ezt tanácsolják Purmerend lakóinak. A Hollandia északi részén található városban egy titokzatos bagoly tartja félelemben az embereket. Az elmúlt három hétben tucatnyi purmerendi lakosra támadt rá az uhu. A támadások után többen kórházba is kerültek. Legutóbb egy helyi atlétikai klub két tagját támadta meg edzés közben a madár. Az egyik futó fején a ragadozó madár karmaival hat sebet ejtett, amelyek között volt olyan, amelyet több öltéssel kellett összevarrni. A klub további intézkedésig valamennyi edzését törölte. Távolabb, egy mozgássérült otthon lakói és alkalmazottai szenvedtek el legalább 15 támadást – mondta az intézmény szóvivője, Liselotte de Bruijn.

Egy bagoly tart rettegésben egy holland várost

“Nappal nincs gond, de éjjel csak ernyővel, sisakkal és kalappal felszerelkezve merészkedünk ki. A baglyot már csak akkor lehet észrevenni, amikor lecsap, és a karma éles, mint a borotva” – tette hozzá. Az uhu az egyik legnagyobb termetű bagoly, szárnyfesztávolsága az 1,8 métert, a súlya pedig a 3 kilót is elérheti. A városháza igyekszik megoldást találni, de az uhu védett faj, és külön engedély kell a befogásához. “Az eljárás azonban időigényes, így addig is azt tanácsoljuk az embereknek, óvakodjanak a bagolytól, és éjjel csak nyitott esernyővel járjanak” – áll a városháza honlapján.

Egy bagoly tart rettegésben egy holland várost

Egy bagoly tart rettegésben egy holland várost

Gejo Wassink, a baglyok védelmére szakosodott OWN holland alapítvány munkatársa szerint a madár viselkedése szokatlan. “Lehet, hogy fogságban nőtt fel, és elengedték, most pedig az emberekhez köti az élelmet, így valójában nem is akar emberekre támadni, de az is lehet, hogy a szaporodási időszak kezdetével magas a hormonszintje, és a területét védi” – tette hozzá. A szakértő szerint a bagoly feltehetően nőstény.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!