Speciális keresőkutya segíti az ausztráliai bozóttüzekben megsérült koalák felkutatását

Eddig már több mint száz beteg és sérült koalát segített felkutatni egy speciális keresőkutya Ausztrália azon területein, amelyeken bozóttüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban. A Bear nevű kutya tavaly nyár óta segíti a szakemberek munkáját a Sunshine Coast-i Egyetem keresőkutyákkal foglalkozó csapata, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) állatvédő szervezet és a helyi vadvédelmi csoportok közös kezdeményezésének keretében.

Forrás: IFAW

Az egyetem keresőkutyáit eredetileg a tudományos célú kutatások számára fontos állatok felkutatására használták, ám bevetésük kulcsfontosságúnak bizonyult a korábban bozóttüzek sújtotta területeken lévő sérült állatok megtalálásában. “A katasztrófa sújtotta vidék nehéz terep, ám számára ez jó lehetőség, hogy a szabadban legyen, játsszon és azt csinálja, ami szeret” – mondta a kutyával foglalkozó Romane Cristescu.

Forrás: IFAW

A mentőcsapat első lépésben egy drónra erősített hőkamerával térképezi fel, hogy mely területen vannak koalák, majd a kutyát küldik a terepre, hogy megmutassa, melyik fán rejtőznek az apró erszényesek. A vadvédelmi szakemberek ezután ellátják az állatokat, hogy biztosítsák a túlélésüket a vadonban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!