Korábban ismeretlen, ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó lenyűgöző kristálybarlangjában

Ötvenezer éves élő mikroorganizmusokra bukkantak a mexikói Naica alagútrendszerében kristályokba zárva az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói. A felfedezés élteti a reményt, hogy más bolygókon is lehetnek mikroorganizmusok – mondta a felfedezést követően Penelope Boston, a NASA asztrobiológiai intézetének vezetője.

kristalybarlang

barlang-15

Mintegy száz különböző mikroorganizmusról, elsősorban baktériumokról van szó, melyek 10-50 ezer éves kristályokba vannak zárva. Kilencven százalékuk eddig ismeretlen volt a Földön. A különös mikrobák valószínűleg szulfitokkal, mangánnal vagy réz-oxiddal táplálkoznak.

A nem mindennapi leletre a Chihuahua államban található Naica környékén, egy jelenleg nem működő ólom- és cinkbányában bukkantak 800 méter mélységben. A bánya, melynek klímája nagyon nedves, átlaghőmérséklete pedig 40 Celsius-fok, többek között hatalmas, 1,2 méter átmérőjű és 15 méter hosszú kristályairól ismert.

kristalybarlang-2

barlang-6

Mivel a barlang belsejében nincs fény, az élet bármely formája a kemoszintézisen alapul, vagyis az energiát a napfény energiája helyett kémiai reakciókból nyeri. Az élőlény a szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energiával építi fel szervetlenből saját szerves anyagait. Az ehhez hasonló felfedezések szemléltetik, hogy az élet milyen rugalmasan képes alkalmazkodni és fejlődni a legzordabb körülmények között, így akár a Földön kívül más bolygókon is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!