Csúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő hetekben nagy a veszélye egy robbanásszerű csúcskitörésnek a Kilauea vulkánban Hawaiin, mert a magma arra a részre szivárog, ahol az elmúlt héten lávakilövellések történtek. A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kéndioxid-kibocsátással járhat együtt.

Forrás: NPS/Janice Wei

Az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzése szerint a május közepére várható, a csúcskráterből eredő kitörés akár 1,8 méter átmérőjű, több tonnás kőtömbök, akár 1,6 kilométerre történő kilövellésével járhat, a felszálló hamu pedig akár 32 kilométeres körzetet is beboríthat. David Ige hawaii kormányzó bejelentette, hogy a közelben lévő geotermikus erőműben meggyorsították az ott raktározott gyúlékony gáz elszállítását. A mintegy 189 ezer liter pentán maradéktalan áthelyezését még a hétvége előtt befejezik az illetékesek.

Tina Neal, az USGS hawaii vulkánfigyelő hivatalának szakértője elmondta, a visszahúzódó lávató az 1924-es csúcskitörés előtt megfigyelt körülményekre emlékeztet. Az akkori kitörés egy halálos áldozatot követelt, és nyomában a kráter 17 napon át lövellt köveket, hamut és port a levegőbe.

A Kilauea vulkán a csúcskráterétől mintegy 40 kilométerre keletre fekvő kürtőiből meginduló lávakilövellései 36 épületet – köztük 26 lakóházat – tettek tönkre a múlt héten Hawaii Nagy Szigetén, továbbá mintegy 2000 helyi lakost kényszerítettek otthona elhagyására.

A vulkán 35 éve folyamatosan aktív. Ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be az USGS szerint. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!