Csodálatos felvételek a Föld szépségeiről

Lesújtó állapotot mutat a Föld egészségi állapota a WWF nemzetközi természetvédő szervezet által készített 2010-es Élő bolygó nevű jelentés szerint. Évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület, naponta 2 millió tonna szennyvizet engedünk bele Földünk vizei.

earth

A WWF-jelentés legfőbb mutatója az élő bolygó index, mely a Föld biológiai sokféleségét méri. Ez az index nagymértékű romlást mutat, az élővilág sokszínűsége 1970 óta 30%-kal csökkent. Az ökológiai- és vízlábnyom szintén fontos mutatók, ezek az emberiség természeti erőforrások iránti igényeit mutatják. Az ökológiai lábnyom adatai is igazán megdöbbentőek, ugyanis a globális lábnyomunk 1966 óta megduplázódott, jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használunk el. Ez a hatalmas növekedés a népesség nagymértékű gyarapodásának is köszönhető. Az ökológiai lábnyom egyik legfőbb eleme a szénlábnyom növekedése, amely 30%-kal nőtt 1998 óta. Ha erőforrások felhasználásának tempója nem csökken, akkor kifogynak a készletek, mivel ilyen felhasználás mellett 2030-ra már két Földre lenne szükségünk.

Most olyan videók következnek, melyek Földünk sokszor észrevétlen vagy kevésbé ismert szépségeit és csodáit mutatják meg.

David Attenborough – Csodálatos Világ

A Föld – egy videó, amit látnod kell

Anyatermészet – a Föld csodái

10 ismeretlen természeti csoda

A Föld éjjel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!