Családi fotó a Holdon

Charles Duke, az Apollo 16 legénységének legfiatalabb tagja 1972 áprilisában a Holdon hagyott egy családi fényképet, amit titokban vitt magával. Az Apollo–16 az Apollo-program tizedik embert szállító missziója, az ötödik küldetés, amely landolt a Holdon. John Young parancsnok és Charles Duke holdkomppilóta 71 órát töltött a Hold felszínén, ebből három holdséta során 20 óra 14 percet az Orion holdkompon kívül. Charles Duke (1935. október 3.) a tizedik ember volt a Holdon.

Csaladi kép a Holdon
Az Apollo–16 legénysége: Thomas Mattingly (parancsnoki modul pilóta) , John Young (parancsnok),  Charles Duke (holdkomp pilóta) Fotó: NASA/ wikipedia

Charles Duke űrhajós egy gondosan becsomagolt műanyag tasakba tette az őt, feleségét és két fiukat ábrázoló képet, melyet az 1972-es küldetés során hagyott ott a Holdon. A fotó hátuljára egy üzenetet is írt: “Ez Duke űrhajós és családja a Föld nevű bolygóról. A Holdon jártam. 1972. április.”

Csaladi kép a Holdon
Fotó: NASA/ wikipedia

Csaladi kép a Holdon
Fotó: NASA

A családi képről sokáig senki nem tudott, mígnem az Apollo Képarchívum rendezésekor előkerült a Holdon hagyott ereklyéről készült fotó.

“Sok űrhajós hagyott valamilyen személyes tárgyat a Holdon, olyasvalamit, ami számára fontos. Charlesnak a családja volt az. Ez nemcsak nekik fontos, hanem az emberiségnek is emléket állít” – mondta a NASA egyik szóvivője, Robert Jacobs.

Csaladi kép a Holdon

“Fantasztikus! Az első lépésem a Holdon csodálatos érzés volt!” – nyilatkozta a The Sunnak az egykori asztronauta. Charles Duke ma 78 éves, kilenc unokája van, és a texasi Braunfelsben él. 1976. január 1-jén köszönt el a NASA űrhajósaitól.

Csaladi kép a Holdon
Fotó: wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!