Cápaháló fogságából szabadítottak ki egy bálnaborjat Ausztráliában

Cápavédő hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnaborjat mentettek meg a szakemberek az ausztrál partok közelében. A hálóban tehetetlenül csapkodó bálnát egy parton sétáló vette észre, ő riasztotta a Queenslandi hajózási és halászati hatóságot, akik azonnal egy mentőcsapatot küldtek a helyszínre.

Forrás: Humane Society International

A szakértők csaknem két órán át küzdöttek a háló fogságába esett borjú kiszabadításáért a Gold Coastnál fekvő Greenmount Beach-i partszakasztól 500 méterre. A hálót bóják tartják a vízben, hogy a strandolókat és úszókat védjék a cápáktól.

Forrás: Humane Society International

“A borjú szenvedett néhány sérülést a hálótól, de egyik sebe sem életveszélyes, és amint kiszabadult, az anyjával együtt elúszott”- közölték a hatóságok.

A mentésben részt vevő Trevor Long szerint a borjú még nagyon fiatal volt, teljesen beletekeredett a hálóba, nagyon megviselte a fogság. Az anyaállat végig a borjú közvetlen közelében maradt, és érdeklődéssel figyelte, hogyan zajlott a mentés. Long úgy véli, a bálna tudta, hogy segíteni akarnak, nem bántják a borját, ezért végig nyugodt maradt.

A hosszúszárnyú, vagy más néven púpos bálnák akár 18 méteresre és 40 tonnásra is megnőhetnek. Minden évben északra vándorolnak a Déli-sarkvidékről Ausztrália melegebb vizeire, hogy szaporodjanak. Gyakran tanyáznak a partok közelébe és mivel látványos ugrásokat hajtanak végre a tengeren, a bálnaleső turisták nagy kedvencei. Különleges alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal, innen ered a magyar neve is.

Cikkajánló:  Suttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!