Bizarr mélytengeri élőlények tucatnyi új faját fedezték fel ausztrál kutatók

Különös teremtmények tucatnyi új faját fedezték fel ausztrál kutatók Tasmánia partjainál egy eddig feltáratlan mélytengeri szakadékban. Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által támogatott expedícióban a kutatók apró hálókat és víz alatti kamerákat használva tanulmányozzák a több mint négyezer méter mély szakadékot, hogy megismerjék lakóit.

Forrás: CSIRO/Museums Victora

“Jó néhány elképesztő teremtményt láttunk: a videokamerán keresztül megfigyeltünk már egy kimérához hasonlító lényt is, ami az ausztrál vizekben rendkívül ritka” – mondta Dianne Bray, az expedíció egyik résztvevője.

A bizarr élőlények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, valamint egy “arctalan hal”, amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés. “Ennek a halnak van orrlyuka és szája, de nincs arca. Nyilvánvalóan van szeme valahol, de tényleg semmit sem látni belőle” – mondta Bray.

Az expedíciót vezető Tim O’Hara szerint ez az első alkalom, hogy kutatócsoport indult a szakadék feltérképezésére azon célból, hogy adatokat gyűjtsenek a klímaváltozás mélytengeri hatásairól.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!