Az óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát

Grandiózus alkotással készült a díjnyertes StudioKCA építészeti- és formatervező vállalat a 2018-as Brugge-i triennáléra: több tonna műanyag szemetet halásztak ki a Csendes-óceánból, hogy abból építsenek fel egy óriási, több mint tizenkét méter magas bálnát.

Fotó: Matthias Desmet

A figyelemfelkeltő alkotás létrejöttéhez a Hawaii Vadvédelmi Alap és a Surfrider Alapítvány is hozzájárult. A szervezetek szakembereinek közreműködésével, egy négy hónapon át zajló akció során, több mint öt tonna hulladékot szedtek össze, amelyeket gondosan megtervezve hozták létre a vízből kiugró bálnát ábrázoló installációt.

Fotó: Matthias Desmet

“Jó ötletnek tűnt, hogy egy bálnát formázzon az alkotásunkat, miközben az óriási méretek által felhívjuk a figyelmet a probléma nagyságára is” – mondta el Jason Klimoski, az amerikai vállalat vezetője. A lenyűgöző alkotás arra törekszik, hogy figyelemfelkeltően és hatásosan szemléltesse, hogy a világ városai milyen nagy mértékben járulnak hozzá ahhoz, a becslések szerint 150 millió tonna műanyaghulladékhoz, amely az óceánokban felhalmozódott.

Fotó: Matthias Desmet
Fotó: Matthias Desmet
Fotó: Matthias Desmet
Fotó: Matthias Desmet
Fotó: Matthias Desmet

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba, s ha így folytatjuk tovább, akkor a szakértők szerint 2050-re több műanyagszemét lesz az óceánban, mint hal. Ma már a világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a műanyag, illetve mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya, melyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az óceánok és tengerek élővilágára. A kis műanyagdarabkák a tengerek óriásait; a bálnákat, cápákat, és rájákat is veszélyeztetik, amelyek naponta akár több százat is lenyelnek belőlük.

Cikkajánló: Műanyag szemétben fuldoklik egy eldugott csendes-óceáni sziget


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!