Az óceán mélyéről szólította fel az emberiséget a tengerek védelmére a Seychelles-szigetek elnöke

Az óceánok és tengerek hatékonyabb védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget a Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure, aki rendhagyó módon az óceán mélyén egy tudományos tengeralattjárón mondta el drámai hangvételű beszédét.

Ez volt az első alkalom, hogy egy tengeralattjáróról élőben közvetítettek államfői beszédet. Faure egy britek vezette ambiciózus tudományos kutatásba nyerhetett bepillantást az Indiai-óceán mélyén, amelynek keretében tengerbiológusok tengeralattjárókkal és drónokkal térképezik fel a tengerfeneket és a mélytengeri élővilágot.

A Föld felszínének kétharmadát óceánok borítják, amelyek mélye továbbra is ismeretlen, titokzatos világ a kutatók számára. Faure beszédében rámutatott, hogy még a Marsról is jobb térképekkel rendelkezünk, mint az óceánfenékről.

“Ez az ügy mindnyájunkon túlmutat, és nem várhatunk a következő nemzedékre, hogy megoldja. Kifogyunk a tétlenségünket igazoló kifogásokból, és kifutunk az időből” – hangsúlyozta az elnök.

Sokan alábecsülik az óceán szerepét az éghajlatra, pedig ezek a vízfelületek termelik az általunk belélegzett oxigén felét – mondta Faure.

A kis szigetországokat fenyegetheti leginkább a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés. A földerózió, a haldokló korallzátonyok és a szélsőséges időjárás szintén a létüket fenyegető tényezők.

Forrás: Wikimedia Commons/Simisa

A szóban forgó kutatás eredményeit a Seychelle-szigetek arra használná fel, hogy 2020-ig felségvizeinek harmadát védelem alá vonja. Jelenleg a világ óceánjainak mindössze 5 százaléka élvez védelmet, de a nemzetközi közösség szeretné, ha ez az arány 10 százalékra nőne 2020-ig.

Szakértők és környezetvédelmi aktivisták azonban úgy vélik, hogy a sokszínű tengeri élővilágot csak akkor lehetne megőrizni, ha a nemzeti felségvizeken kívüli területek 30-50 százalékát védelem alá vennék. Az ENSZ decemberi chilei klímacsúcsának egyik fő témája az óceánok védelme lesz.

A teljes beszéd ide kattintva tekinthető meg!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!