Az ezerarcú India

India a világ második legnépesebb országa. A világ népességének arányában minden hatodik ember indiai. India lenyűgözően sokszínű kulturális és természeti szépségekkel megáldott ország. Ez az ezerarcú ország az egyik legkeresettebb turisztikai célponttá vált. India az egyik legősibb kultúra, nagyban eltér a világ más tájaitól, így nem csoda, hogy sok hely szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Közel 30 épület, templom, emlékmű, nemzeti park, és természetvédelmi terület tartozik a Világörökségek közé. Például az ajantai barlangtemplomok, Agra erődje, a Tadzs Mahal, a Mahabalipuram templomegyüttese, a Kaziranga Nemzeti Park, Goa templomai és kolostorai, Hampi műemlékegyüttese, Fatehpur Sikri, Sundarban Nemzeti Park és a buddhista emlékek Sanchiban.

Indai

India éghajlatát a monszun szabályozza. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyisége változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő év során. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Ekkor északkeleti monszunszelek fújnak, esőket azonban csak a Koromandel-part kap. A legszárazabb időszak a március elejétől május végéig tartó „tavasz”. A hőmérséklet is ekkor a legmagasabb, a szárazföld belsejében elérheti az 50 fokot is. Indiában két nagy nyelvcsalád van: az indoeurópai (az emberek 74%-a beszéli) és a dravida (az emberek 24%-a beszéli).

Indai

A hivatalos nyelvek a hindi (40% beszéli) és az angol, de az alkotmány összesen 22 nyelvet megemlít hivatalos nyelvként. További jelentős nyelvek a bengáli, a telugu, a tamil, az urdu, a szanszkrit, a malajálam, az orija, az asszámi, a kasmíri, és a szikkimi. 24 olyan nyelv van, amelyik beszélőinek száma meghaladja az 1 milliót. Összesen kb. 1600 nyelven beszélnek. A hindinek önmagában 13 dialektusa van. Ezek annyira eltérhetnek egymástól, hogy a más dialektust beszélők nem értik meg egymást. Annak ellenére, hogy az emberek körülbelül 80,5%-a hindu vallású, Indiában van a harmadik legnagyobb muszlim közösség a világon. Az ország legnagyobb agglomerációi Mumbai (Bombay), Delhi, Kalkutta és Csennai (Madrasz).

Indai

Hagyományok, szokások:

Nem szokás az utcán ölelkezni, csókolózni, egymás kezét fogni – mindez megbotránkozást kelt. A szent helyekre, de az otthonokba való belépés előtt is leveszik a cipőt. A fejrázás jelenthet „igen”-t, „talán”-t vagy „nem tudom”-ot is. Üdvözléskor a két tenyeret összeteszik és enyhén meghajolnak egymás felé. Ugyanekkor a namaszte kimondása megfelel az üdvözlömnek. A kézfogás kerülendő, hacsak az indiai fél nem kezdeményezi, különösen az ellenkező nem részéről. Evéskor csak a jobb kezet illik használni, a bal kéz az illemhely használatára van fenntartva. Az idegenektől ismerkedéskor megkérdezhetik vallási hovatartozásukat, családi állapotukat, de szóba kerület az életkor, végzettség, munka és a jövedelem is. A harmincas éveiket töltők körében ritkaság, ha valaki nem házas és nincsenek gyerekei. Bár a szerelmi házasságok száma emelkedőben van, a hagyományos hindu házasságot a családok döntik el. Bár a menyasszonnyal járó hozomány törvénytelen, ez a szokás titokban sok konzervatív közösségben fennmaradt. Ennek során a lányos család erején felül, akár hitelek felvételével is beszerzi az új háztartáshoz szükséges holmikat. Az indiai nők hagyományosan szárit hordanak. A szári egy darabból álló, 5–9 m hosszú, 1 m széles színes textil, amit kapcsok vagy gombok alkalmazása nélkül rögzítenek a testre. A szári mellé csólít (szűk blúz) és alsószoknyát viselnek.

Taj Mahal Hotel Mumbai

Indai

Chhatrapati Shivaji Vasútállomás, Mumbai

Indai

 Brigade Road

Indai

 Baha’i House of Worship, Új-Delhi

Indai

Durga Puja fesztivál

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Ajantai barlangtemplom

Indai

Indai

Buddha szobor, Bodh Gaya

Indai

Templom Goán

Indai

Goa tengerpart

Indai

Velha, Goa

Indai

Agra erődje

Indai

Fatehpur Sikri

Indai

Sanchi

Indai

Karni Mata – A patkányok temploma

Indai

Indai

Fatehpur Skiri

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai

Indai


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!