Az éhező zimbabwei embereknek egy elhullott elefánt is a túlélést jelentheti

Zimbabwéban az éhezés mindennapos és megszokott dolog. Több millió ember nem jut megfelelő ételhez szinte soha, így ha az embereknek lehetőségük van egy elpusztult elefántból kivágni egy darabot, percek alatt egy egész falu érkezik az élelem megszerzésére. Ami számunkra szomorú és megdöbbentő látvány, hogy egy hatalmas elhullott hímelefántot egy óra leforgása alatt teljesen széthordanak, az ott élőknek a túlélést jelentheti.

Elpusztult elefánt

“Elnézést ezekért a képekért, de világosabban beszélnek az éhező zimbabwei emberekről, mint bármely politikus” –  mondta David Chancellor fotós, amikor ezeket a képeket készítette még 2010-ben.

Az idős állat a Gonarezhou Nemzeti Parkban időskorú végelgyengülésben pusztult el. Halála perceken belül elterjedt a környéken, így nemsokára a helyiek késekkel, baltákkal és mindenféle szúró és vágóeszközökkel igyekeztek minél nagyobb darabokat kihasítani és hazavinni az elefánttetemből. A marcangolás közben verekedés is kitört a húsért.

Elpusztult elefánt

A szemtanú beszámolója szerint a több száz megjelent környékbeli lakos 47 perc alatt csak a puszta csontvázat hagyta a helyszínen. A csontok sem maradtak sokáig, mivel azokból levest lehet főzni, így 24 óra múlva már csak egy nagyobb vérfolt emlékeztetett a helyszínen az elefánt halálára.

A korábban szebb napokat is megélt országban a gazdasági visszaesés és a rohamosan terjedő AIDS miatt még afrikai mércével is kritikus helyzet alakult ki. A nyolcmilliós lakosságnak mintegy negyede éhezik, és körülbelül ugyanilyen arányban vannak a HIV-fertőzöttek.

Elpusztult elefánt

Elpusztult elefánt

Elpusztult elefánt

Elpusztult elefánt

Elpusztult elefánt

Fotók:David Chancellor


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!