A világ legnagyobb szélerőművét építik Nagy-Britannia partjainál

A világ eddigi legnagyobb szélerőművét tervezi felépíteni a dán Dong Energy Nagy-Britannia partjainál. Az 1,2 gigawatt kapacitású erőmű több mint egy millió angol otthont láthat el árammal.

4

A Hornsea Project szélkerekei a yorkshire-i partszakasztól mintegy 120 kilométerre állnak majd a tengerben egy 400 négyzetkilométeres területen. A gigantikus szélkerekek 190 méter magasak lesznek, így méretük még a híres londoni Gherkin felhőkarcolóét is meghaladja majd, és valószínűleg a Siemens segít a legyártásukban. A részben állami tulajdonú dán vállalat eddig 6 milliárd fontot fektetett be szélfarmokba Nagy-Britanniában, és további 6 milliárdot tervez 2020-ig.

1

8
2

A projekt 2000 munkahelyet teremt az építkezés során, és 300-at amikor már üzemel az erőmű. Angliában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás egyik fontos eleme a szélenergia, de a kormány a jövőben szívesebben látna tengeri szélerőműveket annak ellenére, hogy azok kivitelezése jóval drágább. A szárazföldiek pénzügyi támogatását tavaly be is szüntették.

5

A Hornsea Project támogatása valószínűleg jó előjel a többi korábban tervezett szélerőmű projekt számára is Angliában, hamarosan Skócia és Kelet-Anglia partjainál is hasonló építkezések indulhatnak.


Forrás: Alternatív Energia

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!