A világ legimpozánsabb toronyházai

Amióta valamikor régen felértékelődtek a telekárak, és jobb híján csupán felfelé maradt hely az építkezésre, az emberek sorra kezdték építeni lenyűgöző felhőkarcolóikat szerte a világon. Valamikor New York számított a toronyházak királyának, manapság azonban még a toplistában is csak elvétve szerepelnek.

John Hancock Center

A Chicagóban található épület kereken 100 emelettel rendelkezik, a teteje 344 méter magasan van, ám a rajta elhelyezett antennáknak köszönhetően a teljes magassága 459 méter. Az irodák és éttermek mellett a toronyban mintegy 700 lakás is található, amelyek azonban nem éppen a kispénzű emberek számára épültek.

John Hancock Center

International Commerce Center

A Nemzetközi Kereskedelmi Központ Hong Kong-ban található, mely Kína egyik különleges igazgatású területe. Mivel a beépíthető területe nagysága itt nagyon kicsi, így a világon ebben a városban található a legtöbb felhőkarcoló.  Köztük is a legmagasabb a 484 méteres kereskedelmi torony, mely irodaházként funkcionál, de természetesen egy hotelnek is helyet ad, mely a 102. és a 118. emelet között helyezkedik el, vagyis az épület legtetején.

International Commerce Center, Hong-Kong

Shanghai World Financial Center

A Sanghai-i kereskedelmi központ a helyiek elnevezésével élve a világ legnagyobb sörnyitója. A torony 492 méteres és 101 emeletet foglal magában. Mint ahogyan azt a neve is mutatja, főleg irodák találhatóak benne, de az aljában üzletek, a 77. szinttől felfelé pedig szálloda is helyet kapott. Sörnyitóra emlékeztető formáját azért nyerte el, mert így tudták kiküszöbölni a rettenetes magassággal együtt járó szélterhelést. A kialakított, télalap alakú üres részen kilátó működik.

Shanghai World Financial Center

Taipei 101

A 2004 utolsó napján átadott toronyház Kínában található. 509 méter magas, és ahogyan az a nevéből is kiderül, pontosan 101 emeletet rejt magában. A toronyban irodák, üzletek, könyvtár és éttermek működnek. A pagodaszerű kialakításnak köszönhetően optikailag még magasabbnak tűnik az épület, mint amilyen, ezért valószínűleg az építtetők nem sajnálták azt a 180 millió dollárt, amibe a monumentális torony került.

Taipei 101

Willis torony

Ismertebb nevén Sears torony, mely az USA-ban, Chicagóban található. Az épület a rajta található antennákkal együtt összesen 527 méter magas, és 110 emeletnek ad otthont. A torony felépítését teljes egészében a Sears cég állta, így nekik kellett leszurkolni a csekélyke 186 millió dollárt.

Willis torony

Abraj Al Bait

Mekkában található a második helyezett az égbe törő remekek között. Az építése azért kezdődött, hogy helyet tudjanak adni a zarándokoknak, akik ezrével érkeznek a szent helyre. Tulajdonképpen nem egy, hanem egy egész sor épületről van szó, mely nem kevesebb, mint 1 500 000 m2 területet fed le, ezzel jelenleg a világ legnagyobbja. A magassági felsorolásba az egyik toronnyal került be, ami 601 méterre tör az ég felé, és 120 emeletet foglal magában. A Szaúd-Arábia területén található komplexum lakásokat is tartalmaz, és persze helyet ad a hívek befogadására szánt szállodának is.

Abraj Al Bait

 

Burdzs Kalifa (Burj Khalifa)

Az eredetileg Burdzs Dubai néven épített torony jelenleg a világ legmagasabb épülete, a maga csekélyke 828 méterével. Ez a magasság nem kevesebb, mint 160 emeletet kíván meg, melyek mindegyike a szuperluxus jegyében kerül kialakításra. Az Adrian Smith által tervezett torony 4 milliárd dollárt emésztett fel, és rengeteg olyan természeti elemmel kellett megküzdeni, mely a torony létére tört.

Ilyen volt például az elképesztő hőség, mely kikezdte volna az egyszerű anyagokat, ezért az épület burkolata nagyrészt alumíniumból és rozsdamentes acélból készült. Kihívást jelentett a szél is – mely a több, mint 800 méteres magasságban, az egyébként sík területen igencsak jelentős probléma – melyet a tervező az épület pókliliom – szerű alaprajzával, és különleges formáival küszöbölt ki.

Tekintsd meg a 360 fokos panoráma kilátást a Világ legmagasabb épületéről, A Burj Khalifáról.

Burj Khalifa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!