A világ leghosszabb szállítószalagja

A világ leghosszabb szállítószalag-rendszere Nyugat-Szaharában található. A 98 km hosszú szállítószalag Bou Craa (Bu Craa) foszfátbányájától a Atlanti-óceántól 13 km-re fekvő El-Aaiun (El-Ajún, Laâyoune) városáig halad, amely az ország legnagyobb városa és egyben fővárosa is. A szállítószalagon a kitermelt anyagot szállítják, a kapacitása óránként 2000 tonna. 2000-ben a külszíni fejtés 1225 hektárt érintett. 2001-es adatok szerint az éves termelés meghaladta a másfél millió tonnát.

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Bár a nyugat-szaharai foszfátkészletet már 1947-ben felfedezték, kiaknázása csak a 60-as években kezdődött meg. Bou Craa 1974 óta üzemel, egyre növekvő kapacitással. A foszfor minden növény és állat számára létfontosságú. A legtöbb bányászott foszfort műtrágyázásra használják, mert a műveletlen termőföldben kis mennyiségben, oldhatatlan sók formájában van jelen, és ez a növények számára feldolgozhatatlan. Növényvédő szerekben is felhasználják. Az élelmiszeripar nagyon sok foszfort használ fel, főleg savanyítóanyagként, foszforsav formájában. A természetben a foszfor legnagyobb része apatitokban és amorf foszfátkőzet-telepeken található.

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara, hivatalos nevén Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság egy jelenleg nagyrészt marokkói megszállás alatt álló nyugat-afrikai ország. A fegyveres konfliktus 1991 óta szünetel, az ország jelenleg két részre, a Marokkó által ellenőrzött nyugati részre és a Felszabadított Zónára van osztva, a megszállók által létrehozott fal (Berm) mentén. A nyugat-szaharai lakosság jelentős része ma is az algériai Tindouf környékén található menekülttáborokban él. A terület végső státuszáról egy hosszú évek óta halogatott népszavazás dönthetne. A felek azonban nem tudnak megegyezni a szavazáson részvételre jogosultak számáról.

nyugat-szahara

Nyugat-Szahara


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!