A kardszárnyú delfineknél is létezik a nagymamaeffektus

A  kardszárnyú delfin nagymamák segítik unokáik életben maradását – állapította meg egy új brit tanulmány. Az utódok életben maradási aránya még magasabb volt, ha az orkanagymama már átesett a menopauzán – íja a BBC a tanulmány nyomán.

A kutatás megállapításai rávilágítanak a menopauza rejtélyeire, köztük arra, hogy egyes fajok nőstényei miért élnek még hosszú ideig az után, hogy elveszették a reprodukciós képességüket. Ilyen fajból mindössze ötöt ismerünk: a kardszárnyú delfin vagy más néven orka, a rövidszárnyú gömbölyű fejű delfin, a beluga vagy fehér delfin, a narvál és az ember.

Orcas can live 90 years, and now we may know why: Grandmothers boost the survival of their grandcalves.

Közzétette: National Geographic – 2019. december 9., hétfő

 

Az embereknél közismert az úgynevezett nagymamaeffektus, vagyis az, hogy a nagymamák segítik a gyerekeik és az unokáik életét. A kardszárnyú delfineknél hasonló hatást fedeztek fel a tudósok.

“Ha egy orkanagymama meghal, a halálát követő években az unokái nagyobb valószínűséggel halnak meg” – emelte ki a tanulmány egyik megállapítását Dan Franks, a York Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Franks szerint ez a megfigyelés segíthet megérteni, miért fontos, hogy a nőstények a reprodukciós képességük elvesztése után is még hosszú ideig élnek. “Evolúciós szempontból továbbra is átadhatják génjeiket és genetikai örökségüket azzal, hogy unokáiknak segítenek” – magyarázta a kutató. Más szóval, ha nem folytatják a szaporodást, az orkanagymamák valójában többet tesznek annak érdekében, hogy génjeik átöröklődjenek, mint ha szaporodnának.

Forrás: NOAA/Robert Pitman

A kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) publikált tanulmányhoz a Csendes-óceán északi részén, Kanada és Amerika partjainál 36 év alatt az orkapopulációkról készült fotókat elemezték. Minden populáció különböző családcsoportokból épült fel.

Franks felidézte, korábbi kutatások már igazolták, hogy az orkapopulációkban a nagymamák fontos vezető szerepet töltenek be. Például gazdag tapasztalataik és tudásuk miatt általában a csoport elején úsznak, ha élelmet keres a család. A tudós szerint mivel már nem képesek a szaporodásra, “jobb helyzetbe kerülnek a csoport vezetéséhez”.

Forrás: Wikimedia Commons/Nehrams2020

A nagymamák szerepe az unokák életében különösen azokban az időkben jelentős, amikor valamiben szükséget szenvednek, például kevés a táplálékul szolgáló lazac. De azt is megfigyelték már, hogy az idősebb nőstény kardszárnyú delfinek közvetlenül etetik az ivadékaikat és unokáikat. Emellett a kutatók azt is gyanítják, hogy valamiféle bébiszitterszerepet is betöltenek az unokák mellett: ha az anyaállat táplálékot keres, a nagymama marad az unokákkal – állapította meg Franks. A kutatók az elkövetkező időkben drónfelvételeket készítenek a kardszárnyú delfinekről, hogy jobban megértsék interakcióikat és viselkedésüket.

Cikkajánló: Lenyűgöző drónvideó – kardszárnyú delfinek csatlakoztak egy új-zélandi úszóhoz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!