Az amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában

Az Egyesült Államok parti őrségének 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg a hatóságok Dél-Kalifornia partjainál, ám mivel a roncs kiemelése túlságosan bonyolult lenne, ezért úgy döntöttek, hogy a hullámsírjában hagyják a tragikus sorsú vitorlást. A USCG Cutter McCulloch annak idején 35 perc alatt süllyedt a tenger fenekére, miután a hatalmas ködben összeütközött egy utasszállító gőzhajóval. A parti őrség járművének legénységét a gőzhajó fedélzetére menekítették. Az amerikai parti őrség az 1917. június 13-i baleset 100. évfordulóján jelentette be, hogy megtalálták a McCulloch roncsait, nem messze onnan, ahol a hajó elsüllyedt.

Forrás: NOAA/USCG/VideoRay
Forrás: NOAA/USCG/VideoRay

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint az amerikai parti őrség tavaly ősszel fedezte fel a roncsokat egy rutinvizsgálat alkalmával. Az erős áramlatok és a nagy mennyiségű üledék miatt azonban rendkívül nehéz lenne elmozdítani a hajót, ezért a szakemberek azt tervezik, hogy a hullámsírjában hagyják az egyárbocos vitorlást.

Forrás: NOAA/USCG/VideoRay
Forrás: NOAA/USCG/VideoRay

A USCG Cutter McCulloch a spanyol-amerikai háború idején kezdte meg szolgálatát az 1800-as évek végén, majd az Egyesült Államok nyugati partvonalán, később pedig Alaszka partjainál teljesített szolgálatot, ahol egyebek között úszó tárgyalóteremként is működött.

Forrás: Mare Island Museum
Forrás: USCG Historian’s Office/NOAA

MTI, NOOA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!