A csodálatos gízai piramisok

Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisai, melyek Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz néven is ismertek, ezek a görög megfelelőjük. A három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal kapcsolatos épületeket. A gízai piramisok közül Hufu piramisa az ókori világ Hét Csodájának az egyike. A három legnagyobb piramist Kr. e. 2600 és 2500 között építették. Gíza az egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében helyezkedik el. A gízai piramisok a Mokattam-fennsíkon állnak, ami a IV. dinasztiában és az azt megelőző időkben kőbányaként funkcionált. Gíza nemcsak a piramisok és komplexumaik, hanem a könnyű megközelíthetősége miatt elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is.

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

A gízai piramisok közül legkorábban a gízai nagy piramis vagyis Hufu (Kheopsz) fáraó piramisa épült. Hufu piramisa az egyiptomi piramisok között is egyedülálló, felülmúlhatatlan építmény. A fáraó neve egyiptomi nyelven Hnum-Hufu, vagyis “Hnum véd engem”. A gízai piramisok mérete lenyűgöző. A Kheopsz piramis 138 méter magas, eredetileg 147 méter volt. 2,5 millió, egyenként 2,5 tonnás faragott mészkőtömbből építették. Az építők hihetetlen pontossággal dolgoztak Kheopsz fáraó piramisán. A mesterséges sík terasz, amelyre építették, a vízszintestől 2 centiméterre tér el. A piramis tájolása tökéletes csillagászati ismeretekre utal, alapjának négy sarka a négy égtájat mutatja, egy-egy oldala 230,4 méter hosszú.

Gízai piramisok

does keto slim pills help lose weight
did oprah lose weight with keto pills
can keto pills help lose weight
can you just take keto pills to lose weight
can you lose weight just by taking keto pills
can you lose weight just taking keto pills
can you lose weight with keto pills
do keto pills help you lose weight
do keto pills make you lose weight
do keto pills really help you lose weight
do keto pills work to lose weight
does keto pills help lose weight
does keto pills work to lose weight
how do keto pills help you lose weight
how do keto pills work to lose weight
male enhancement pills
1 male enhancement pills
x male enhancement pills
do male enhancement pills
male enhancement pills nz
male enhancement pills xl
male enhancement pills uk
5g male enhancement pills
mx male enhancement pills
rx male enhancement pills
ed male enhancement pills
v9 male enhancement pills
v8 male enhancement pills
xl male enhancement pills
xr male enhancement pills

Gízai piramisok

A bejáratot az északi oldalon helyezték el, az asztrális túlvilághit tanítása szerint az égbolt északi pólusának régiójába kell eljutni a léleknek, hogy a csillagok közé jusson. A túlvilági út megtételéhez egy cédrusfából készült 43,6 méter hosszú csónakot készítettek melyet a régészek 1954-ben találtak meg egy kamrában. Feltételezések szerint egész kísérőflottányi hajót állítottak ide. Az északi oldalon 18 méter magas bejáraton jutunk be az alacsony, szűk folyosóra, amelyen a 46,6 méter hosszú nagy galériába jutunk. Kheopsz fáraó halotti kamrája 42,7 méterre van a föld felszíne fölött, amelyben egy üres gránitkoporsó áll. A piramis keleti oldalához csatlakozott a halotti templom. Kisebb piramisok is láthatók a keleti oldalon, melyek közül az egyik a fáraó feleségéé lehetett. A piramisokat feltehetőleg kirabolták, ezért gyakran máshová temették az uralkodó holttestét. Az egyiptomi piramisok megismételhetetlensége bizonyítja, hogy magas szintű ismeretanyaggal, fejlett kultúrával rendelkező nép építette őket.

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

Gízai piramisok

360 fokos panorámafotó a gízai piramisokról:
Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!