Mi teszi a vászonképet vászonképpé?

Manapság szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a vászonképeket. Szinte mindenki látott már egy ismerősénél vagy egy hirdetésben az interneten. Napjainkban nagyon divatosak lettek, hiszen remek ajándék lehet belőlük.

Mitől lesz vászonkép a vászonkép? Erre a kérdésre kaphatunk most választ cikkünkből, amely a vaszonkep.hu szakmai cikke nyomán készült el.

Vászonkép kontra vászonfotó

Ez olyan fogalmi páros, amit még az interneten is gyakran rosszul használnak, összekeverik őket. Egyszer minden vászonkép volt vászonfotó, aztán vakrámára tették. A különbség a kettő között leegyszerűsítve annyi, hogy a vászonképet vakrámára feszítik. 

A probléma az, hogy még nagyon sok vászonképet készítő cég is rosszul használja a fogalmakat, ezért ezután a cikk elolvasása után mindig legyetek résen, hogy mit rendeltek tulajdonképpen.

Mi a vakráma?

Ha már szó volt a fogalomról, akkor érdemes első körben tisztázni, hogy mit is jelent ez pontosan. A vakráma az a fakeret, amire a képet feszítik és szemből nem látszik. Gyakorlatilag a kép vastagságát adja, ettől érezzük, hogy a kép kiemelkedik a falból. A fa milyensége mérvadó. A vaszonkep.hu oldalon keresztül rendelhető vászonképeket például borovifenyőre feszítik. Ettől masszív, ellenálló lesz a fa, ebből kifolyólag pedig nehéz is.

A vakráma vastagsága fontos tényező, hiszen ez mutatja meg, hogy mennyire emelkedik ki a falból a kép. A legelterjedtebb vastagság a 2, illetve 4 centiméter. Nagyobb képeknél szükséges a 4 centiméter vastagság, hiszen ez tartja meg a kép súlyát.

A vásznat lehet kézzel és géppel is feszíteni. A gépnél vigyázni kell, hogy pontosan dolgozzon és eléggé kifeszítse a vásznat, különben nem lesz szép. Sokan ezért bíznak inkább a kézi erőben.

Ahogy a vakráma ad egy extra vastagságot a képnek, úgy felmerülhet a kérdés, hogy a kép oldalával mi történik. Erre több módszer is létezik, például van, amikor tükrözik a képet és elhomályosítják, így a színek szépen néznek ki, mégsem vágnak le a képből.

A kép felbontása, minősége

A képek minőségére vonatkozóan van néhány praktika, amit érdemes megtartani. Ha telefonos képet készítünk, használjuk a legjobb felbontást. Használjunk elegendő fényt, a beltéri képek nagy része, ha nem foglalkozunk a fényforrással, nem lesz használható. 

Figyeljünk arra is, hogy a kép fő témája a kép közepére kerüljön, erre főként csoportképeknél kell figyelni, hogy ne kerüljön le senki a képről.

A képek felbontásánál azt szokták mondani a szakemberek, hogy nagyjából 10 centiméter – 300 pixel az arány, ezzel érdemes számolni, így jó felbontású lesz a képünk. Ha túl kicsi képeink vannak, de például ajándékba szánjuk a képet, több dolgot is tehetünk. Vagy egy kicsi vászonképet készítünk, vagy pedig montázst csinálunk több kép összevágásával. Montázst nagyon egyszerűen, akár otthon is tervezhetünk, ezzel mutatósabbak lehetnek a képek.

Legyen szó bármilyen vászonképről, ha megfelelő az alapanyag, akkor biztosan jó minőségű munkát kapunk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!