900 bölényt akarnak elpusztítani a Yellowstone Nemzeti Parkban egy vadvédelmi csoport szerint

Megkezdték a Yellowstone Nemzeti Park bölényállományának csökkentését. Egyelőre kétszáz állatot szállíttatnak el – közölte egy amerikai vadvédelmi csoport, a Buffalo Field Campaign. A természetvédők szerint a nemzeti park összesen 900 bölénnyel akarja csökkenteni az ország utolsó, vadon élő, genetikailag tiszta bölénypopulációját, még a télen. A Yellowstone szóvivője, Al Nash nem tudta megerősíteni, pontosan hány bölényt adhattak át amerikai indián törzseknek, hogy leöljék az állatokat. Annyit mondott, hogy múlt héten 162 példányt fogtak be és különítettek el.

Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: wikipedia.org

A bölénypopuláció csökkentését hevesen ellenző Buffalo Field Campaign nevű vadvédelmi csoport szerint a leölésre ítélt állatokat múlt héten kezdték útnak indítani, és ezen a héten várhatóan további 55 példányt küldenek utánuk. A park területén uralkodó zord időjárási feltételek miatt a téli hónapokban a bölények Montana alacsonyabban fekvő területeire vonulnak táplálékot keresni. Az ott élő állattenyésztők azonban nem örülnek a bölények megjelenésének: aggódnak az állatok által terjesztett betegségek, például a teheneknél vetélést okozó brucellózis miatt.

Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: wikipedia.org

A Yellowstone-ban 4900 bölény él, ezt az állományt akarják 4000-re csökkenteni, a természetvédők azonban közben már dolgoznak azon, hogy szövetségi védelmet szerezzenek a hordának, amely a park egyik legfőbb látványossága. Az észak-amerikai bölényállományt az 1900-as évek elején már a kihalás fenyegette a túlvadászat miatt, a megmaradt, kevesebb mint ötven példány a Wyoming, Montana és Idaho területére is kiterjedő Yellowstone Nemzeti Parkban talált menedéket.

Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: wikipedia.org

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!